Illegaal Artoer (52): 'Dit is geen leven'

Print
Al meer dan een jaar verblijft de Russische asielzoeker Artoer Petrosov (52 jaar) in de nachtopvang in Venlo. De man is uitgeprocedeerd en moet eigenlijk het land uit. Maar Rusland wil hem niet opnemen en zijn geboorteland Azerbeidzjan evenmin. Wat kan hij doen? Petrosov heeft geen paspoort of papieren, zegt hij. Hij kán niet eens weg. Maar een bestaan opbouwen in Nederland is evenmin mogelijk, omdat hij illegaal is en nergens recht op heeft.

Dus zwerft hij overdag door de straten van Venlo en slaapt hij ’s nachts op een slaapzaal bij de nachtopvang van Moveoo.  En dat al ruim een jaar.

Bij de nachtopvang heeft Petrosov zijn eigen kluisje, waarin hij alles bewaart wat hij bezit. Een paar stukken kleding, badslippers, een paar gympen en een papieren envelop met de documenten van de IND, VluchtelingenWerk en de GGZ. Sinds 17 mei 2016 slaapt Artoer Petrosov bij de daklozenopvang. De gemeente Venlo  heeft daar sinds 2015 twee bedden gereserveerd voor uitgeprocedeerde asielzoekers die hier illegaal verblijven. Het is de enige plek in Noord- en Midden-Limburg waar illegalen ‘formeel’ een bed kunnen krijgen.

Sober
Deze zogeheten bed-bad-broodvoorziening is sober. Artoer kan er douchen, slapen en wat eten. Omdat hij illegaal is, mag hij  er alleen komen tussen 19.00 uur en 10.00 uur. Hij krijgt – in tegenstelling tot de andere daklozen – geen begeleiding bij het vinden van een baan of woning of bij eventuele terugkeer of procedures.

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →