‘Mensen behouden te gemakkelijk een uitkering'

Print
‘Mensen behouden te gemakkelijk een uitkering'

Afbeelding: Peter Schols

Ze is de hoofdarchitect van het succesvolle wervingsproject van VDL Nedcar. Resultaatgericht, trots, maar ook kritisch. Lieve Schouterden vindt dat mensen te gemakkelijk in een uitkeringssituatie kunnen blijven zitten. "Ik geloof meer in een systeem met een vast basisinkomen voor iedereen.”

Ze is een doortastende tante. Een aanjager. Puur gefocust op resultaat. Lieve Schouterden geeft in opdracht van de gemeenten leiding aan het project ‘werving VDL Nedcar’.

Vooropgesteld, ze is uitermate fier op de bereikte resultaten tot nu toe. Door de vernieuwende aanpak zijn sinds het voorjaar van 2016 bijna duizend bijstandsgerechtigden aan een baan geholpen bij VDL Nedcar. Gemotiveerde mensen die soms zeer lange tijd aan de zijlijn van de arbeidsmarkt hebben gestaan. Een prachtig succes.

Ploegendienst
Aan de andere kant vertegenwoordigen de 561 mensen uit de groep die nu nog steeds in Born werkt, slechts 2 procent van alle 28.000 Limburgse bijstandsgerechtigden. "Het systeem werkt fout”, durft Lieve Schouterden hardop te beweren. „Mensen behouden te gemakkelijk een uitkering. Denk je dat die om vijf uur ’s ochtends opstaan om in ploegendienst te gaan werken als ze bijna evenveel aan uitkering krijgen?”

Het huidige sociale stelsel slaat de motivatie om te gaan werken uit de mensen. Lieve Schouterden gelooft heilig in het systeem met een vast basisinkomen voor iedereen boven de achttien jaar.

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu