Opvang illegalen in Limburg onder druk

Print
Opvang illegalen in Limburg onder druk

Foto ter illustratie. Afbeelding: ANP

Steeds meer uitgeprocedeerde asielzoekers vragen om hulp. Kerken en organisaties in Limburg die zich, met medeweten van de gemeenten, bekommeren om deze mensen kunnen het nog nauwelijks aan.

Het aantal illegalen in Limburg dat aanklopt voor hulp, groeit hard. Kerken en opvangorganisaties kunnen de vraag haast niet meer aan. In Heerlen en Maastricht heeft opvangorganisatie het Vlotteam om die reden een opnamestop afgekondigd.

Het team vangt momenteel 53 uitgeprocedeerde asielzoekers op, maar er kan niemand meer bij. Voor de acute gevallen is enkel nog een spoedbed beschikbaar. Ook kerken weten niet meer waar ze mensen - die zonder papieren of verblijfsvergunning leven- tijdelijk kunnen onderbrengen.

'wid': '_1467261', 'uiconf_id': '38081591', 'cache_st': '1406844806', 'entry_id': '1_3212kbns' });

Opvang
"Bij ons staan wekelijks mensen voor de deur die ik allemaal moet wegsturen. De druk wordt met de dag groter”, zegt Pol Verhelle van het Vlotteam, onderdeel van het Leger des Heils. Bij opvangorganisatie Moveoo in Venlo komen wekelijks ‘tientallen’ telefoontjes binnen met de vraag of er nog plek is voor uitgeprocedeerde asielzoekers.

In Limburg is een ‘ondergronds’ netwerk actief van stichtingen, kerkelijken en particulieren die (tijdelijk) onderdak bieden aan mensen zonder verblijfsvergunning. Maar ook daar zijn geen bedden meer vrij. "De opvangplekken die wij hebben zitten helemaal vol”, zegt Hub Vossen van de Dienst Kerk en Samenleving.  Hoeveel illegalen in Limburg verblijven, weet niemand. De schattingen lopen uiteen van ‘tientallen’ tot ‘enkele duizenden’.  Gemeenten zeggen het niet te weten,  VluchtelingenWerk, politie en de Dienst Terugkeer & Vertrek evenmin.

Toegenomen
Volgens de organisaties die zich bezighouden met illegalenopvang, is het aantal toegenomen omdat er meer kansloze asielzoekers in de azc’s zitten en immigratiedienst IND strenger optreedt. Een deel van de uitgeprocedeerde asielzoekers verlaat het azc ‘met onbekende bestemming’. Waar ze dan heen gaan, weet niemand. Sommigen blijven bij familie of vrienden. Anderen reizen door naar een ander Europees land of blijven in Nederland en komen dan op straat terecht.

In 2016 vertrokken in Nederland  ruim 3400 uitgeprocedeerde asielzoekers met onbekende bestemming, voornamelijk Albanezen. In Limburg worden zover bekend 55 illegalen opgevangen in een opvangvoorziening.