Noodtoestand om mars rechtsextremisten VS

Print
Noodtoestand om mars rechtsextremisten VS

Afbeelding: AFP

Een grote bijeenkomst van extreem rechtse betogers zorgt voor hoogoplopende spanningen in de Amerikaanse stad Charlottesville (Virginia). De autoriteiten hebben zaterdag de noodtoestand ingesteld, zodat snel kan worden ingegrepen als dat nodig is.

Honderden nationalisten, aanhangers van het zogeheten 'alt-right' en neonazi's liepen vrijdagavond al met fakkels over de universiteitscampus van de stad. Ze zijn boos over plannen om een standbeeld weg te halen van generaal Robert E. Lee, de aanvoerder van de zuidelijke staten in de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865). Daarbij werden leuzen geroepen tegen onder meer joden, homo's en immigranten.

Tegendemonstranten
Zaterdag zijn de betogers opnieuw bijeengekomen voor een mars door de stad. Vooraf werden zo'n zesduizend deelnemers verwacht. Inmiddels zijn ook veel tegendemonstranten op de been. Op beelden waren al schermutselingen te zien tussen beide groepen. Enkele betogers raakten gewond, meldden Amerikaanse media.

Haatparade
Veel demonstranten lopen met de vlag van de Geconfedereerde Staten rond. The Huffington Post twitterde een foto van een demonstrant met een hakenkruisvlag. De burgemeester van de stad sprak zijn weerzin uit over de betoging van vrijdag. Hij noemde die "een haatparade".

Symbool
Het omstreden beeld stamt uit 1924. Het gemeentebestuur besloot eerder dit jaar het weg te laten halen. Voor de tegenstanders van het monument is het bovenal een symbool van blanke superioriteitsideeën; het zuiden vocht in de burgeroorlog onder meer voor behoud van de slavernij. Over het weghalen van het beeld loopt nog een rechtszaak die is aangespannen door inwoners die het beeld willen behouden. Ook een club van nazaten van zuidelijke militairen is daarbij betrokken.

President Trump liet langs niets van zich horen over de ontwikkelingen in Virginia, maar twitterde uiteindelijk wel zijn afkeuring. "We moeten allemaal verenigd zijn en alles waar haat voor staat veroordelen. Er is geen plaats voor dit soort geweld in Amerika", schreef hij. Zijn vrouw Melania was hem voor. "Ons land juicht de vrijheid van meningsuiting toe, maar laten we communiceren zonder haat in onze harten. Van geweld komt niets goeds", twitterde ze ongeveer drie kwartier eerder.