PSV laat tekenen van herstel zien in eerste wedstrijd

Print
PSV laat tekenen van herstel zien in eerste wedstrijd

PSV aanvaller Gaston Pereiro (L) scoort de 2-1 . Afbeelding: ANP

PSV heeft zijn eerste wedstrijd van het seizoen in competitie gewonnen en kan waarschijnlijk weer even met een goed gevoel naar de toekomst kijken. In een aardig duel met wisselende kansen versloeg de formatie van coach Phillip Cocu in Eindhoven AZ, zij het met klein verschil (3-2). Alles zag er echter beter uit dan onlangs in Kroatië, waar het relatief onbeduidende Osiek het gezapige PSV uitschakelde in de voorronde van de Europa League.

AZ begon sterk, maar kreeg wel als eerste een mogelijk zware tegenslag te verwerken. Al na een minuut of vijf verliet het talent Calvin Stengs, vorig seizoen doorgebroken in de play-offs, per brancard het veld. Hij oogde zwaar geblesseerd aan een knie, na een botsing met Santiago Arias.

Desondanks behielden de Alkmaarders aanvankelijk het beste van het spel. Dat leidde in de 18e minuut tot de openingstreffer. Dabney dos Santos scoorde, na een voorzet van Wout Weghorst en een overstapje van Joris van Overeem.

Maradona
Onder toeziend oog van voormalig wereldster Diego Maradona, als coach met een club op trainingskamp in Brabant, kwam PSV terug. Hirving Lozano maakte zijn eerste doelpunt in de eredivisie. Na ruim een half uur draaide hij van links simpel naar binnen om doelman Marco Bizot in de 'korte' hoek te verrassen.

Het was in een fase dat Cocu besloot verdediger Joshua Brenet vroegtijdig te wisselen en de jonge Kenneth Paal in te brengen.

Paal
PSV werd gevaarlijker. Lozano was binnen enkele minuten twee keer dichtbij zijn tweede doelpunt. Eerst haalde verdediger Jonas Svensson zijn inzet vlak voor de lijn weg, even later schoot hij op de lat. Aan de andere kant kopte Alizera Jahanbakhsh op de paal.

Meteen na de hervatting kwam PSV op voorsprong. Gastón Pereiro zette de Eindhovenaren op 2-1, na een goede individuele actie. Via bijvoorbeeld Guus Til en Jahanbakhsh kreeg AZ mogelijkheden op de gelijkmaker. Een kwartier voor tijd leek Marco van Ginkel het duel te beslissen, door in te tikken nadat Bizot eerder een kopbal van Pereiro nog net had weten te keren.

AZ gaf niet op. Scheidsrechter Björn Kuipers gaf een strafschop na een overtreding van Van Ginkel op Jahanbakhsh, waarna Weghorst vanaf de stip het verschil terugbracht, 3-2.