Trump onder vuur vanwege reactie op aanslag in Charlottesville

Print
Trump onder vuur vanwege reactie op aanslag in Charlottesville

Foto: AFP/Jim Watson

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in een reactie op dodelijk geweld in Charlottesville de schuld gelegd bij 'meerdere zijden'. Hij weigerde de extreemrechtse demonstranten te veroordelen die zaterdag zwaarbewapend demonstreerden in de staat Virginia.

Een automobilist reed in op een tegendemonstratie en doodde één vrouw, en verwondde tientallen anderen.

Meerdere zijden
Trump gaf al snel een persconferentie waarin hij zei dat de 'haat en de verdeeldheid nu meteen moeten stoppen'. "We veroordelen ten zeerste de tentoongestelde haat, intolerantie en het geweld aan meerdere zijden." Na zijn toespraak negeerde hij vragen van journalisten die hem vroegen of hij steun van de 'witte nationalisten' wil en of hij de aanrijding in Charlottesville bestempelt als terrorisme.

Binnenlands terrorisme
Politieke tegenstanders van de president, maar ook politici uit zijn eigen partij reageerden ontzet dat Trump zich niet expliciet uitsprak tegen de gewelddadige demonstranten, voornamelijk rechtsextremisten. De Republikeinse senator Cory Gardner zei op Twitter: "Meneer de president. We moeten het kwaad bij de naam noemen. Dit waren rechtsextremisten en dit was binnenlands terrorisme." Ook senator Marco Rubio was uitgesproken: "Er is niets vaderlandslievends aan nazi's, de KKK of witte racisten. Zij zijn het tegenovergestelde van wat Amerika wil zijn."

Benoemen
Zelfs fervent Trump-aanhanger Chris Christie, gouverneur van New Jersey, leek zich tegen Trump uit te spreken: "We verwerpen racisme en het geweld van witte nationalisten zoals degene die zich misdragen in Charlottesville. Iedere leider moet dit benoemen." De voormalige vicepresident Joe Biden, Democraat, vatte zijn reactie op Trump uitspraak over 'meerdere zijden' kort samen: "Er is maar één zijde."

Economie
Journalisten die het Witte Huis om uitleg vroegen van Trumps uitspraken kregen de verklaring dat er zaterdag 'geweld was tussen demonstranten en tegendemonstranten'. Trump zei in zijn toesprak ook dat het geweld in de Verenigde Staten al lang plaatsvindt: "Niet Donald Trump. Niet Barack Obama." Hij legde niet uit wat hij daarmee bedoelde. Wel prees hij de kracht van de Amerikaanse economie. 

Racisme
Eerder had de burgemeester van Charlottesville al gezegd dat hij het walgelijk vond dat de rechtsextremisten in zijn stad wilden demonstreren en beschuldigde hij Trump van het aanwakkeren van racisme. "Ik draai niet om de hete brij heen. Ik leg de schuld van wat je op dit moment in Amerika ziet grotendeels bij het Witte Huis en de medewerkers van de president."