Bea is transgender en actief in de kerk, hoe gaat dat samen?

Print
Bea is transgender en actief in de kerk, hoe gaat dat samen?

Foto: De Limburger/Peter Schols

Bea Tilanus is heel actief in de katholieke kerk, en ze is transgender. Dat dit prima samengaat, laat ze zien in haar eigen dorp, Mheer. Toch is er binnen de kerk nog steeds weerstand tegen mensen zoals zij. Daarom schreef ze ‘Het Grote Roze Boek voor de Katholieke Kerk’.

Bea Tilanus wacht nog in spanning af wat ze ervan vinden, binnen het bisdom. Want het kan zomaar zijn dat haar Grote Roze Boek voor de Katholieke Kerk daar wat heeft losgemaakt. In het boek geeft ze aanwijzingen dat er ook heiligen hebben bestaan die liever vrouw dan man wilden zijn, of andersom. Ja, ook Lambertus, beschermheilige van haar eigen dorpsparochie. 

Te lief
Toch heeft ze dit boek niet geschreven om heilige huisjes omver te trappen. "Daarvoor heb ik de kerk te veel lief." Een overwinning heeft de Mheerse al binnen: niemand minder dan de bisschop van Brabant, Gerard de Korte, nam haar boek onlangs in ontvangst, in besloten kring. Een compromis. Want aanvankelijk zou haar boek worden overhandigd op de viering van Roze Zaterdag 24 juni in Den Bosch, waar de bisschop zou voorgaan in een voor deze gelegenheid opgedragen oecumenische gebedsdienst in de Sint Jans-kathedraal. 

Not amused
De homozegening, werd het al snel in de volksmond. De relatief nieuwe bisschop bleek zich echter te hebben vergaloppeerd met deze toezegging; de conservatieve achterban bleek not amused. Om de eenheid binnen de kerk te bewaren, werd de dienst helemaal afgeblazen. Net als de overhandiging van Bea’s Grote Roze Boek. Een domper. Er was ook een lichtpuntje, een handreiking van de bisschop. Om de dialoog te houden met actieve mensen in de geloofsgemeenschap zoals zij, wilde hij het boek toch in ontvangst nemen. Zonder camera’s, zonder pottenkijkers. 

Fantasie
Dus ging Tilanus, met de voorzitter van belangenvereniging COC Limburg, maar ook met haar moeder en iemand vanuit haar eigen parochie, naar Den Bosch. Daar namen ze die handreiking, hoe klein wellicht ook, aan. Weet ze inmiddels al wat ze van haar boek vinden, in het bisdom? Ze maakt een wegwuifgebaar. "Nee joh, dat verwacht ik ook niet. De bisschop heeft gezegd dat hij het aan een moraaltheoloog en een kerkhistoricus gaat voorleggen, die het van commentaar voorzien. Dat gaat waarschijnlijk nog wel even duren. Het is wel spannend wat ze ervan gaan vinden, maar aan de andere kant is het geloof voor mij veel meer dan moraaltheologie of kerkhistorie. Voor mij is geloof ook wat je er van jezelf inlegt, het heeft ook te maken met een stuk fantasie, begrijp je wat ik bedoel? De Bijbel is tenslotte ook een mondelinge overlevering. Goede verhalenvertellers voelen precies wanneer en in welke volgorde ze laatjes in hun ziel moeten opentrekken die het verhaal goed maken."

Daarom is Het Grote Roze Boek vooral het boek over hoe Bea Tilanus het geloof beleeft. Wat zij in de Bijbel ziet, door de ogen van een transgender. 

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu