Varkensboeren willen onderzoek naar stalbranden

Print
Varkensboeren willen onderzoek naar stalbranden

Afbeelding: Istock

Nederlandse Varkensboeren willen een onafhankelijk onderzoek naar stalbranden. De vierde stalbrand in ruim een maand tijd baart de sector zeer ernstige zorgen.

De aanleiding voor de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), waar ook de varkenstak van de grote agrarische belangenbehartiger LTO onder valt, om gisteren met haar pleidooi te komen voor een groot onafhankelijk onderzoek naar stalbranden, is een brand bij een varkensboer in het Twentse Agelo.

Patroon
Daar lieten honderden varkens het leven nadat in de nacht van zondag op maandag brand was uitgebroken in de stallen. "Dit was de vierde brand in ruim een maand tijd", zegt Caroline van de Plas, die het woord voert namens de Nederlandse varkensboeren. "Je wil nu gewoon weten waarom het er ineens zoveel zijn. Dit kan bijna geen toeval meer zijn. Dit is geen incident meer, hier is sprake van een patroon."

Ratten 
Aan brandstichting wordt trouwens absoluut niet gedacht door de varkenssector. "De één wijst op de luchtwassers in de stallen als mogelijke boosdoener, de ander vermoedt dat de stalbranden een gevolg zijn van strengere regels voor ongediertebestrijding in de stallen. Daardoor zouden er meer ratten in de stallen zitten die op hun beurt knagen aan elektriciteitskabels. Dan heb je al snel kortsluiting”, aldus Van de Plas. Het blijft vooralsnog bij gissen. "Dat is ook juist de reden waarom we nu zo’n onderzoek willen."
 
Dierenleed
Stalbranden zijn al jaren een groot probleem. Naast de economische schade is het dierenleed ontzettend groot. Diverse organisaties, waaronder de belangenverenigingen van de varkenshouders, de dierenbescherming en het Verbond van Verzekeraars stelden in 2012 een actieplan op om stalbranden te voorkomen. "Dat wordt nu geëvalueerd. Naar verwachting is de evaluatie in september afgerond en dan kunnen we kijken wat in de toekomst beter moet", aldus een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars. 

Drama
De Ysselsteynse varkenshouder Martin Houben, eigenaar van het bedrijf Houbensteyn, heeft gelukkig zelf nog nooit te maken gehad met een stalbrand. "Ik klop het meteen af. Het is echt verschrikkelijk als je dat overkomt." Hij merkt ook dat het leeft onder de varkensboeren. "Je probeert er alles aan te doen om zo’n drama te voorkomen." Zo heeft Houben er bij zijn eigen bedrijf voor gezorgd dat in de moderne stallen extra brandwerende stoffen zijn gebruikt en dat de ruimtes in de stallen zijn gecompartimenteerd. "Zo zorg je ervoor dat een brand zich niet zo snel kan verspreiden."

De Veiligheidsregio Limburg Noord stelt dat er geen speciale instructies voor de brandweer zijn bij het blussen van een stalbrand. Prioriteit is de veiligheid en dat er zo min mogelijk dieren dood gaan.