Strijd tegen windmolens verhardt, verbod voor vrachtverkeer

Print
Strijd tegen windmolens verhardt, verbod voor vrachtverkeer

Afbeelding: iStock

Het verzet tegen windmolens verhardt. Maastrichts buurgemeenten Riemst en Bilzen laten geen vrachtverkeer meer toe waar drie molens moeten komen. Een aantal ruilverkavelingswegen in Riemst en Bilzen zijn voorlopig taboe voor zwaar vrachtverkeer.

Het rijdt de voor tractoren en landbouwmachines bestemde betonpaden stuk, motiveert de gemeente Riemst het net uitgevaardigde verbod in het buitengebied van Herderen en Grote Spouwen. De schade aan de wegen benadeelt landbouwers in hun bedrijfsvoering, beweert Riemst. 

Beton gegoten
De kwestie kan niet los worden gezien van het verzet tegen een plan van windenergiemaatschappij Limburg Win(d)t om drie windturbines te bouwen in het grensgebied van Riemst en Bilzen. De zaak ligt bij de rechter, maar vooruitlopend op een uitspraak heeft Limburg Win(d)t vast drie forse, gewapende betonnen sokkels laten gieten, die nu liggen uit te harden. 

Het gebeurde zonder aankondiging, laat wethouder Mathieu Eycken van Riemst weten in Het Belang van Limburg. "Erg ongepast", vindt hij, omdat zijn gemeente en Bilzen beroep aantekenden tegen het windmolenplan. De uitkomst daarvan is nog ongewis. Riemst en Bilzen kiezen nu voor een tactiek van obstructie. 

Verbod vrachtwagens
Om te voorkomen dat het zware materiaal voor de windmolens ook al naar de bouwplek wordt getransporteerd, is het verbod voor vrachtwagens op de ruilverkavelingswegen afgekondigd. Voor bijzondere transporten krijgt Limburg Win(d)t geen toestemming.

Het bedrijf kondigde prompt een schadevergoedingsprocedure aan die in de honderdduizenden euro’s kan gaan lopen door de bouwvertraging die dreigt. Volgens Limburg Win(d)t mag vrachtverkeer niet geweerd worden van de openbare weg.