Onrust over minder inzetten van personeel Mosae: 'er worden fouten gemaakt'

Print
Onrust over minder inzetten van personeel Mosae: 'er worden fouten gemaakt'

Een locatie van de Mosae Zorggroep in Maastricht. Afbeelding: De Limburger/Ronald van den Hoven

Mosae bezuinigt door verzorgenden minder uren in te zetten. Het personeel vreest voor fouten, de vakbond laakt de in zijn ogen verkapte reorganisatie.

Bewoners in de tehuizen van Mosae worden de dupe van het reddingsplan van interimbestuurder Ben de Valk. Dat stelt althans het personeel van de in zwaar weer verkerende organisatie. 

Onverantwoord
In een poging Mosae snel uit de rode cijfers te krijgen, worden veel verzorgenden tijdelijk 20 procent minder ingezet. Zo komt, volgens hen, de norm van goede zorg nog verder onder druk te staan. Ongeruste medewerkers melden dat nu op afdelingen voor dementerenden soms urenlang nog maar één professional zorgdraagt voor 22 bewoners. Echt onverantwoord, oordelen ze.

De politiek praat op dit moment over een minimale norm van twee medewerkers op acht bewoners. "Het personeel raakt oververmoeid, er worden fouten gemaakt", waarschuwen diverse Mosae-verzorgenden. 

Overwerk taboe
De interimbestuurder verplicht het vaste personeel om zogeheten ‘minuren’ te werken. Die gewonnen tijd wordt opgespaard, om te worden ingezet als collega’s ziek worden of op vakantie gaan. Personeel wordt ook meer gespreid ingezet. Mensen met een contract van bijvoorbeeld 24 uur, die eerst 3 dagen van 8 uur werkten, moeten nu 6 dagen 4 uur komen. Elk overwerk is taboe, net als het inzetten van flexwerkers, die de vallende gaten zouden kunnen opvullen. 

Wim van der Hoorn, bestuurder bij FNV Zorg en Welzijn, is woest over de werkwijze van De Valk. "Mensen 20 procent min-uren laten werken, is een regelrechte reorganisatie. Zo rigoureus ingrijpen kan niet zonder gevolgen voor de zorg."

Betere kwaliteit
Mosae-zegsman Peter Mingels stelt dat de organisatie zich houdt aan de norm van de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZa) voor de personeelsbezetting in verpleeghuizen, maar kan niet aangeven wat die inhoudt. "Er is geen sprake van onderbezetting. 
Met ons nieuwe werkrooster wordt de zorgkwaliteit juist beter, omdat mensen worden gekoppeld aan hen bekende bewoners."