Boete voor fraude in Limburg zadelt NS op met verlies

Print
Boete voor fraude in Limburg zadelt NS op met verlies

Afbeelding: ANP

De NS heeft in de eerste helft van dit jaar verlies geleden als gevolg van een miljoenenboete wegens fraude bij de aanbesteding van het Limburgs openbaar vervoer. De omzet (2,5 miljard) viel iets lager uit dan in dezelfde periode in 2016.

Onder de streep leed de NS een verlies van 14 miljoen tegenover een winst van 69 miljoen in de eerste helft van 2016. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers van de vervoerder. 

Boete
Oorzaak van de iets lagere omzet was met name de flinke koersdaling van het Britse pond. Die drukte de opbrengsten bij de buitenlandse activiteiten van NS. Daarnaaast was er ook nog de boete van een kleine 41 miljoen euro die De Autoriteit Consument & Markt (ACM) de NS onlangs oplegde voor de fraude met het openbaar vervoer in Limburg. 

Niet alleen op economisch vlak was er een tegenvaller. Ook de treinen reden afgelopen jaar minder op tijd. Wel nam de klanttevredenheid toe.

Herstel
De NS slaagde erin 91,4 procent van alle passagiers op tijd op hun bestemming af te leveren. Een jaar eerder was dat nog 91,8 procent. De punctualiteit stond volgens het bedrijf vooral in het eerste kwartaal onder druk, als gevolg van de grootste wijziging van de dienstregeling in tien jaar tijd. In het tweede kwartaal was sprake van herstel, aldus NS. De klanttevredenheid kwam uit op 77,8 procent, tegen 76,2 procent een jaar eerder.