Zaak tegen man die meisje bezwangerde niet achter gesloten deuren

Print
Zaak tegen man die meisje bezwangerde niet achter gesloten deuren

Foto ter illustratie Afbeelding: iStock

De rechtbank in Maastricht heeft het verzoek om de zaak tegen de 61-jarige Arnold M. achter gesloten deuren te behandelen afgewezen. De man uit Brunssum wordt ervan verdacht dat hij eind 2016 een minderjarig meisje van elf jaar uit Heerlen heeft bedwelmd met temazepam en haar vervolgens heeft verkracht. Ze raakte daardoor zwanger en moest een abortus ondergaan.

Officier van justitie Annemarie Kemp legde dinsdag tijdens de tweede regiezitting uit waarom ze vindt dat de zaak verder achter gesloten deuren behandeld moet worden. Ze wil de privacy van het elfjarige slachtoffer maximaal te beschermen en het risico te voorkomen dat gruwelijke details over het misbruik via de pers bekend worden.

Schadelijk
Directe aanleiding is de verklaring die de verdachte die zich aanvankelijk beriep op zijn zwijgrecht, onlangs heeft afgelegd. Het is volgens Kemp bijzonder schadelijk voor het meisje en haar familie als bij de behandeling van die verklaring allerlei details in de openbaarheid komen. M.’s raadsman Alper Çinar is het met de officier eens dat het belang van het meisje doorslaggevend moet zijn. Hij steunde het verzoek, net als Meyke Spauwen, de advocaat die de moeder van het slachtoffer bijstaat.

Privacy
Toch oordeelde de rechtbank anders. Openbaarheid van de rechtsgang is volgens de rechtbank een groot goed is waar slechts in uitzonderlijke omstandigheden van afgeweken mag worden. Bij die afweging speelde een rol dat de privacy van het slachtoffer tot dusver goed is afgeschermd, ook in de berichtgeving in de media.

Gesloten deuren
Dinsdag publiceerde De Volkskrant een artikel waarin de moeder van het slachtoffer via advocaat Meyke Spauwen haar verhaal doet. Eerder gaf de moeder al een interview aan De Limburger waarin ze details over de zaak prijsgaf. De rechtbank houdt de mogelijkheid open om later te beslissen om een deel van de behandeling wel achter gesloten deuren te doen.  

Lees ook: Huisvriend plande verkrachting elfjarig meisje al langer