Olifant vertrapt trofeeënjager voordat hij trekker overhaalt

Print
Olifant vertrapt trofeeënjager voordat hij trekker overhaalt

Foto ter illustratie Afbeelding: AFP

Een Argentijnse trofeeënjager die in zuidelijk Afrika op olifanten joeg, heeft zijn jachtreis met de dood moeten bekopen. Een olifant vertrapte José Monzalvez (46) in Namibië nog voordat hij een geschikte plek had gevonden om het beest dood te schieten.

Het jachtincident met dodelijke afloop vond plaats in het noorden van Namibië. Volgens de politie was Monzalvez met vier professionele trofeeënjagers - een mede-Argentijn en drie Namibiërs - op olifantenjacht in een privéjachtgebied zo'n 70 kilometer ten noordwesten van Kalkfeld.

Kudde
"De vijf achtervolgden een kudde olifanten. Een van de dieren kreeg de jagers in het oog. Nog voordat ze een positie konden innemen van waaruit ze de door de eigenaar geselecteerde olifant zouden doodschieten, kwam het beest op zijn achtervolgers afgerend. De jagers gingen ervandoor maar de razende olifant wist Monzalvez in te halen en vertrapte hem net zo lang tot hij dood was", zo verklaarde woordvoerster Maureen Mbeha van de politieregio Otjozondjupa tegenover The Namibian.

Monzalvez werkte volgens haar voor een oliemaatschappij en had een vergunning voor de olifantenjacht. Zijn nabestaanden zijn op de hoogte gebracht van het overlijden. 

Tienduizenden dollars
Hoeveel de Argentijnse olifantenjager betaalde voor zijn jachtreis, is niet bekend. Afgaand op een advertentie op africahunting.com voor een meerdaagse olifantenjacht in het uiterste noorden van Namibië, kostte de jachttrip minstens enkele tienduizenden dollars. Het bedrag is opgebouwd uit dagelijkse kosten en een trofeevergoeding, in de advertentie respectievelijk 11.000 en 22.000 dollar. 

Eind mei werd in buurland Zimbabwe een bekende Zuid-Afrikaanse jager geplet door een olifant die net was doodgeschoten door een andere jager. Het wijfje nam de ervaren Theuns Botha (51) mee in haar val. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →