Jezus steeds vaker van kruis gehaald: 'plastic' beelden is het advies

Print
Jezus steeds vaker van kruis gehaald: 'plastic' beelden is het advies

Het verdwenen kruisbeeld in Asselt. Afbeelding: Jeroen Kuit

Het Bisdom Limburg adviseert parochies, gemeenten en particulieren om kostbare religieuze beelden achter slot en grendel te zetten en te vervangen door goedkopere, kunststof exemplaren. In Limburg worden steeds meer wegkruisen en –kapellen en Mariabeelden vernield of gestolen.

 “Het laatste jaar krijgen we hier bijna wekelijks meldingen over”, zegt bisdomwoordvoerder Matheu Bemelmans, tevens voorzitter van de Stichting Kruisen en Kapellen in Limburg. Deze week werd bekend dat er een corps van een wegkruis in Asselt was gestolen en dat het kerkbestuur nu denkt aan een kunststof beeld.

Preventief
“De trend, om meer religieuze beelden te vervangen door materiaal dat nauwelijks waarde heeft, is al een paar jaar aan de gang”, zegt Bemelmans. “Wij bevelen het inmiddels aan, om standaard preventief een kopie te laten maken. Over de oorzaken van de vernielingen en diefstallen, tasten politie en Bisdom in het duister.

Versnipperd
De politie kan ook niet bevestigen of de vernielingen daadwerkelijk toenemen, omdat de meldingen “te lokaal en te versnipperd zijn”, zegt een politiewoordvoerder. Bemelmans: “We hebben geen idee wie het gemunt heeft op ons klein religieus erfgoed. Mensen die uit zijn op het brons? Het ijzer? Of juist met anti-religieuze gevoelens rondlopen? We tasten echt in het duister.” In juni werd er ook al een kruisbeeld in Roermond ernstig toegetakeld.

Lees ook: Groot kruisbeeld gestolen in Maastrichtse kapel

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen