Oeps... HBO lekt zelf nieuwe aflevering Game of Thrones

Print
Oeps... HBO lekt zelf nieuwe aflevering Game of Thrones

Foto: HBO

Het is de meest gedownloade serie ooit. Luttele seconden nadat de laatste aflevering van Game of Thrones wordt uitgezonden is hij dankzij internetpiraten al online te vinden, soms zelfs daarvoor al. Deze keer was betaalzender HBO echter zelf verantwoordelijk voor een lek.

Vijf dagen voor de officiele uitzenddatum is de zesde aflevering van het zevende seizoen van de fantasy-serie al online te vinden. Niet door een actie van sluwe hackers, maar door een stomme fout van HBO zelf. De aflevering was korte tijd te downloaden van de Spaanse en Noorse sites van de zender.

Niet eerste keer
Eerder gebeurde iets soortgelijks ook al met de vierde episode van het huidige seizoen. In India werden daarvoor vier mensen opgepakt. Volgens de BBC werken drie van de vier verdachten voor een bedrijf dat series opslaat voor een streamingdienst. Op die manier hadden ze toegang tot afleveringen die nog niet waren uitgezonden. De vierde verdachte is een oud-collega.

Losgeld
HBO wordt ook geteisterd door hackers die ongeveer 1,5 terabyte aan data stalen, waaronder niet uitgezonden episodes van Ballers, Room 104 en de nieuwe serie Barry. Ze eisten miljoenen losgeld.

De nieuwste aflevering werd snel weggehaald, maar niet voordat internetters de video hadden gedownload en verder hadden verspreid. Wie nog wil wachten tot de aflevering maandag in Nederland te zien is, moet online dus extra uitkijken voor spoilers.