Kamer terug van reces voor spoeddebat eiercrisis

Print
Kamer terug van reces voor spoeddebat eiercrisis

Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren werkt nu aan een debataanvraag voor volgende week, die een Kamermeerderheid zal halen Afbeelding: ANP

De Tweede Kamer komt eerder terug van het reces om volgende week te praten over de eiercrisis. Ook grote partijen als de VVD en het CDA gaan nu akkoord met een verzoek van de Partij voor de Dieren hiertoe.

Eerder kondigde Kamerlid Esther Ouwehand al aan dat ze een debatverzoek wilde indienen. Nu laat ze weten officieel een meerderheid mee te hebben. Ouwehand wil onder meer graag vergaderen over de gang van zaken bij voedingswaakhond NVWA en het enorme dierenleed dat plaatsvindt door deze crisis. Inmiddels zijn ruim 1,5 miljoen kippen geslacht.

VVD en CDA, belangrijk voor een Kamermeerderheid, hielden vooralsnog de kaarten tegen de borst. Maar nu de antwoorden van minister Schippers en staatssecretaris Van Dam op schriftelijke vragen binnen zijn, vinden zij het ook tijd voor een algemeen overleg. CDA-Kamerlid Jaco Geurts laat weten aan deze krant dat hij het verzoek van de Partij voor de Dieren, een overleg volgende week, zal steunen. Ook meldt een woordvoerder van de VVD dat deze partij 'niet voor een debat zal gaan liggen'. 

Deze toezeggingen betekenen feitelijk dat er nu een Kamermeerderheid bestaat voor een debat, omdat grote klassieke oppositiepartijen zoals de SP en de PVV al hebben toegezegd terug te willen komen van reces. Nu het debat inderdaad volgende week plaatsvindt, dan zal staatssecretaris Martijn van Dam er nog bij zijn. Die vertrekt op 1 september naar de NPO. 

Onderzoek eind dit jaar klaar
Uit de antwoorden op schriftelijke vragen bleek gisteren onder meer dat het kabinet hoopt het onderzoek naar de besmetting van eieren met het giftige fipronil voor het einde van dit jaar af te ronden.

Het Nederlandse bedrijfje Chickfriend voegde fipronil toe aan een middel om bloedluizen in pluimveestallen te doden, maar dat is verboden. Toen dat in juli uitkwam ontstond er onrust onder consumenten, blokkeerde de NVWA een kleine tweehonderd pluimveebedrijven, werden miljoenen eieren teruggeroepen en stokte de export.

Inmiddels hebben de bewindslieden toegegeven dat de tipgever die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vorig jaar november waarschuwde voor het gebruik van het giftige fipronil in de pluimveesector al expliciet wees naar Chickfriend. De NVWA zag destijds geen aanleiding voor nader onderzoek en kwam pas deze zomer in actie.