Dader van aanslag in Barcelona gisteren al gedood door politie

Print
Na de aanslagen in Barcelona en Cambrils heeft de Spaanse premier Mariano Rajoy drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Heel Spanje leeft mee met de slachtoffers en hun familie, aldus Rajoy. Hij stelde: "Terroristen zullen nooit een verenigd volk overwinnen dat de vrijheid verkiest boven barbaarsheid."

Volg het liveblog onderaan dit bericht.


In Barcelona vielen dertien doden toen donderdagavond op de Ramblas in het toeristencentrum met een busje werd ingereden op publiek. Ook raakten zeker honderd mensen gewond, onder wie drie Nederlanders. Een Belgische vrouw kwam om. Volgens de Spaanse autoriteiten zijn er Duitsers, Spanjaarden, Fransen, Hongaren, Macedoniërs, Cubanen, Italianen, Ieren, Canadezen, Argentijnen, Venezolanen, Australiërs en Italianen onder de slachtoffers.

Gedood
Enkele uren later werden in de Catalaanse kustplaats Cambrils vijf vermoedelijke terroristen gedood. Bij de antiterreuractie waarmee een nieuwe aanslag zou zijn gestopt, raakten zeven mensen gewond. De terreurverdachten in Cambrils droegen bomgordels die later door explosievenopruimingsdienst tot ontploffing werden gebracht.

Volgens de Spaanse politie is er een verband tussen beide aanslagen. De politie denkt ook dat er een link is met een explosie in een woning in Alcanar waar explosieven werden gemaakt. Bij deze explosie kwam een persoon om het leven.

Aanhoudingen
Drie mensen zijn aangehouden voor de aanslag in Barcelona. Het zijn een Spanjaard en een Marokkaan opgepakt. De nationaliteit van de laatste verdachte is nog niet bekend. De chauffeur van het bestelbusje wordt nog gezocht. Terreurbeweging Islamitische Staat heeft de aanslag in Barcelona opgeëist.


Bent u in Barcelona en heeft u iets meegekregen van het incident? Neem contact op met de redactie via WhatsApp: +31 651671811