Lieke Martens maakt kans op FIFA-prijs

Print
Lieke Martens maakt kans op FIFA-prijs

Afbeelding: ANP/Vincent Jannink

Lieke Martens maakt kans te worden uitgeroepen tot beste voetbalster ter wereld in 2017. Samen met haar teamgenoot bij Oranje Vivianne Miedema behoort de Limburgse tot de tien kandidaten voor deze prijs van de wereldvoetbalbond FIFA. Martens en Miedema blonken onlangs uit op het EK in eigen land, waar de Nederlandse vrouwen de titel pakten.

Martens hoorde eerder deze week ook al dat ze tot de drie overgebleven kandidaten behoort voor de soortgelijke prijs van de Europese bond UEFA. De Limburgse aanvalster, die voor het EK een lucratief contract ondertekende bij FC Barcelona, heeft in de verkiezing van Europees voetbalster van het jaar concurrentie van de Deense Pernille Harder en Dzsenifer Marozsán uit Duitsland.

FIFA
Die twee dingen ook mee naar de FIFA-prijs, samen met onder anderen de Amerikaanse Carli Lloyd, de winnares van vorig jaar. De komende weken kunnen bondscoaches, aanvoerders van de nationale ploegen, een selecte groep journalisten en fans hun stem uitbrengen. In september wordt de lijst teruggebracht naar drie kandidaten, waarna op maandag 23 oktober bij het FIFA-gala in Londen de winnaars worden gehuldigd.

Ronaldo
Bij de mannen bestaat de lijst uit 24 kandidaten, onder wie natuurlijk de winnaar van vorig jaar, Cristiano Ronaldo. Geen enkele Nederlander is genomineerd. Er staat wel een Nederlandse op het lijstje van kandidaten voor de beste trainer in het vrouwenvoetbal. Sarina Wiegman, die Oranje als bondscoach naar de Europese titel leidde, heeft concurrentie van negen andere trainers en bondscoaches. Bij de mannen zijn twaalf trainers genomineerd.