Oud-topman SGL in november voor rechter

Print
Oud-topman SGL in november voor rechter

Afbeelding: iStock

Geleen - Vijf jaar na de invallen is het dan eindelijk zover. In november start de rechtszaak tegen Guus de J., de van miljoenenfraude verdachte oud-topman van de Stichting Gehandicaptenzorg Limburg (SGL) in Sittard.

Guus de J. (64) spendeerde als topman van SGL miljoenen euro’s zorggeld aan dure hobby’s, verkondigde het Openbaar Ministerie eind 2013. Hij kocht dressuurpaarden, huurde luxe panden en verrichtte ‘niet-zorggerelateerde’ verbouwingen. Dat alles met geld dat voor de zorg aan Limburgse gehandicapten bestemd was. Of dat zware verwijt nog staat, moet dit najaar blijken. Het OM wil nu niets kwijt over de strafbare feiten die De J. ten laste worden gelegd.

Onderzoek
Vijf jaar geleden viel de FIOD op diverse plekken binnen, onder meer in de woning van De J. Waarom het onderzoek van de fiscale opsporingsdienst zolang heeft geduurd , is onduidelijk. Het OM wees enkele keren op onderzoekswensen van de verdediging.
De J.’s advocaat Sjef Römkens betwijfelt of justitie wel een harde zaak tegen zijn cliënt heeft.  "Ik heb al vaak tegen de officier van justitie gezegd ‘stop ermee, het wordt niets’.”

Verzoek
Een paar maanden geleden vroeg Römkens de rechtbank ook formeel een einde te maken aan de zaak, een mogelijkheid die volgens hem een verdachte heeft als er niets meer gebeurt. De rechter weigerde dat omdat het OM aankondigde met een dagvaarding tegen De J. te komen.

Behandeling
Die ontkent zorgfraude te hebben gepleegd. Ook zijn vriendin Désirée T. (50) staat daarvoor in november terecht. Römkens kondigt aan nog getuigen te willen horen en stukken op te zullen vragen. Hij verwacht dat de inhoudelijke behandeling op zijn vroegst medio 2018 begint.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen