Kabinet: vakantie in Spanje afzeggen niet nodig

Print
Kabinet: vakantie in Spanje afzeggen niet nodig

Afbeelding: ANP/Robin Utrecht

Het kabinet gaat het reisadvies voor Spanje niet aanpassen. Nederlanders hoeven hun eventuele vakantieplannen voor Spanje niet te wijzigen. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zei dat vrijdag voor de ministerraad.

Koenders noemde het wel belangrijk dat Nederlanders die naar Spanje willen, luisteren naar de adviezen van de lokale autoriteiten.

Bezocht
Volgens de minister zijn de Nederlanders die getroffen zijn door de aanslag in Barcelona buiten levensgevaar. De Nederlandse ambassadeur heeft hen een bezoek gebracht. Het gaat om een echtpaar en een vriendin van hun dochter uit Ommen. Het meisje van 16 jaar brak bij de aanslag haar beide benen. Welke verwondingen de twee andere Ommenaren opliepen bij de aanslag in Spanje is onbekend.

Verder liet Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof weten dat er geen reden is om het dreigingsniveau in Nederland aan te passen na de aanslagen. Het niveau blijft op vier van de vijf. Dat betekent dat de kans op een aanslag in Nederland reëel is, maar dat er geen concrete aanwijzingen zijn.

Maatregelen
De NCTV volgt de situatie in Spanje "nauwgezet". Dat wil zeggen dat er continu gekeken wordt of de veiligheidsmaatregelen nog toereikend zijn. "Er zijn al veel zichtbare en onzichtbare maatregelen genomen", meldt de NCTV. "Op dit moment wordt onderzoek gedaan naar de achtergrond en omstandigheden van de aanslagen. Ook de gevolgen voor Nederland en de eventueel te nemen maatregelen worden geïnventariseerd."

Het laatste nieuws over de aanslagen in Spanje en de nasleep ervan lees je in ons liveblog.