Eclipsjager Henk vliegt naar de VS voor 2 minuten duisternis

Print
Eclipsjager Henk vliegt naar de VS voor 2 minuten duisternis

Henk Bril in 2012, bij een eerdere eclipsjacht in Utah in de Verenigde Staten Foto: Henk Bril

Hier is er niks van te zien, maar in Amerika is de hysterie om The Great American Eclipse gigantisch. Maandag is er een totale zonsverduistering in de Verenigde Staten te zien. Ook fanatieke Nederlandse eclipsjagers, zoals Henk Bril uit Nieuwstadt, reizen de oceaan over voor slechts 2 minuten duisternis.

"Dit kan ik niet missen, deze stond al zo lang op mijn lijstje", vertelt Henk Bril (55) vanuit de Amerikaanse staat Wyoming, waar hij gisteren is aangekomen. Sinds de totale zonsverduistering op 11 augustus 1999 in Europa reist hij de wereld over, jagend op totale eclipsen. Zambia, Zuid-Afrika, Egypte, China, de VS en Schotland gingen voor. Bril is compleet verliefd geworden op het natuurverschijnsel.

De haren op mijn arm gaan rechtovereind staan

De maan schuift maandag 2 minuten en 20 seconden voor de zon langs. Ineens is het nacht op klaarlichte dag en zijn uitbarstingen en de atmosfeer van de zon te zien. ,,Het geeft zo'n verpletterende indruk. De haren op mijn arm gaan altijd rechtovereind staan. Kippenvel." Maar alléén bij totale eclipsen, bij 99 procent is het effect een stuk minder. "Vergelijk het met een concert van U2. Bij honderd procent sta je vooraan, bij 99 procent loop je al rondom het stadion."

Bewolking
Dat men hem voor gek verklaart, snapt de Limburger al te goed. "Maar mensen die vooraan bij U2 hebben gestaan, snappen ook dat dat beter is dan de cd." Al weet je bij een cd wel zeker dat er niks mis zal gaan. "In 2009 werd het in China heel erg donker, maar dan wel door de bewolking", grapt Bril nu. Toen baalde hij als een stekker. ,,Daarom moet je zo'n reis niet helemaal in het teken stellen van de eclips. Stel dat het nu mislukt, hebben we nog een trip naar het Yellowstone Park op de planning. We maken er gelijk een vakantie van." Hij is samen met een bevriend stel, waar hij al negen keer mee op pad is geweest, en zijn broer Pieter. 

'Astrobril', zoals de amateur-astronoom zich ook wel noemt, is dus niet de enige Nederlander die is afgereisd naar de VS. "Honderden Nederlandse sterrenvrienden zijn al of komen een dezer dagen aan." Ze verspreiden zich van het westkust tot de oostkust, want de totale zonsverduistering trekt over het hele land. "In het westen is de kans op helder weer groter, maar daar duurt het 15 seconden korter."

Gekte ontlopen
Bril heeft gekozen voor een plek die iets centraler in Amerika ligt, weg van de massahysterie. ,,Die ontloop ik, die is hier al een paar weken aan de gang." Voor de Amerikanen is het de eerste totale verduistering sinds 1979. De gekte gaat zo ver dat zangeres Bonnie Tyler haar hit Total Eclipse of the Heart zingt tijdens de eclips op een boot die naar een perfecte kijkplek vaart. Reisbureaus, hotels en zelfs de bewoners van indianenreservaten proberen een slaatje te slaan uit de populariteit. "Als je wil kijken in zo'n reservaat, moet je al gauw 500 dollar betalen."

Niks van dat alles voor Bril. Hij zoekt maandag om '20 voor 12 lokale tijd' zijn perfecte plek op. Wyoming is met een kleine 600.000 inwoners een relatief dunbevolkte staat. "Lekker rustig. Van zo'n verschijnsel moet je optimaal genieten."