Poppenhuizen voor het goede doel

Print
Poppenhuizen voor het goede doel

Een van de achttien poppenhuizen - hier 'het Energiehuis' voor expositie Doll’s House Afbeelding: dolls-house.nl

Achttien poppenhuizen – ontworpen door Nederlandse architecten – voor het goede doel gemaakt: dat is kort gezegd Doll’s House. Een expositie die te zien is in cultuurtempel Schunck in Heerlen.

Geestelijk vader van de reizende expositie Doll’s House is architect Peter Masselink uit Doetinchem, vader van de ernstig zieke Sverre (8). Sverre heeft een zeldzame energiestofwisselingsziekte waardoor hij niet staan, lopen, slikken of praten en aan een rolstoel gebonden is. Aan het einde van het jaar worden de bijzondere poppenhuizen geveild, de opbrengst gaat naar twee stichtingen die onderzoek doen naar energiestofwisselingsziekten.  

Architectuur
Het idee achter Doll’s House is speelgoed te ontwerpen waarmee gehandicapte kinderen aan de slag kunnen. Daarbij wil Masselink een lans breken voor (zorg)architectuur. Masselink: “Bij ons in de Achterhoek denken de meeste mensen dat architectuur elitair is, duur en dat wij architecten vooral zaken bedenken die niet uitgevoerd kunnen worden. Natuurlijk chargeer ik, maar de vooroordelen zijn er wel.”

Aanpassingen
Hij vertelt hoe hij hun eigen gezinswoning aanpasten voor Sverre. “De badkamer is eigenlijk niet meer dan een kast van twee vierkante meter die we voor gebruik uitklappen, hetzelfde geldt voor zijn slaapkamer die hooguit twee keer een bedlengte beslaat, de schuifdeuren die zijn kamer afsluiten, staan overdag altijd open waardoor hij deel uitmaakt van het dagdagelijkse gezinsleven. Door slim om te gaan met de bad-, en slaapkamer, hebben we ontzettend veel ruimte bespaard en daar opbergkasten van gemaakt voor zijn medicatie, zijn spuiten, luiers, noem maar op.”

Leerzaam
Zorgarchitectuur is, zo toont Masselink met zijn eigen huis aan, allesbehalve ingewikkeld of elitair. Die gedachte ontkrachten zijn collega’s dankzij dit project ook. De poppenhuizen zijn grappig, kleurrijk, speels en vooral leerzaam. Zoals het exemplaar dat Marjolijn Guldemond van Mayo Maakt ontwierp en dat elektriciteit krijgt uit duurzame stroom: aardappels.
Speels is het grote witte poppetjes huis van Mei architects die vijfduizend witte poppetjes aan elkaar lijmden. Masselink: “Tussen de middag deden ze dat met het hele kantoor.” Kleurrijk is Guusjes Poppenhuis, de creatie van architect Reonald Westerdijk uit Maastricht. Hij liet zich inspireren door zijn dochter Guusje die als ze speelt met allerlei doeken en kleden sleept waar ze denkbeeldige kamers en huizen mee creëert. “Heel herkenbaar”, glimlacht Masselink die ook nog een dochter heeft.

Lezing
Zaterdagmiddag 19 augustus om 12 uur vertellen enkele architecten van Doll’s House in Schunck tijdens een lunchlezing hoe hun poppenhuis tot stand kwam. De lezing is gratis toegankelijk, de lunch kost 10 euro. Aanmelden via jeanine.ruijters@schunck.nl


Lees meer over Doll’s House in de krant van zaterdag.

Doll’s House is te bezoeken t/m 15 oktober, in Schunck, Heerlen. Voor meer informatie: www.dolls-house.nl

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje