‘Nieuwe herindeling Midden-Limburg niet nodig’

Print

Foto: Stefan Koopmans

Een nieuwe herindeling in Midden-Limburg is niet nodig. De gemeenten zijn prima toegerust op de taken die de komende jaren op hun bord liggen. Dat vindt –zo blijkt uit een enquete- een meerderheid van de inwoners van de vier gemeenten die tien jaar geleden ontstonden na een herindeling: Roermond, Leudal, Maasgouw en Roerdalen.

Slechts 13 procent van de ondervraagden vindt dat een nieuwe herindelingsronde een goede zaak zou zijn. Wel vindt bijna de helft van alle ondervraagden (48%) dat in de regio meer moet worden samengewerkt.

Van 11 naar 4
Tien jaar geleden werden van elf gemeenten vier nieuwe gesmeed. Heel, Maasbracht en Thorn vormden de nieuwe gemeente Maasgouw,  uit Haelen, Heythuysen, Hunsel en Roggel&Neer ontstond Leudal, Roerdalen en Ambt Montfort werden samen Roerdalen en Swalmen ging op in Roermond. Vooral Roermond en Swalmen waren ontevreden: Roermond voelde zich onderbedeeld en Swalmen vond samengaan met Roermond niet de beste keus, maar wilde liever aanhaken bij een plattelandsgemeente.


De herindeling 10 jaar geleden alweer.

Hoogste haalbare
De architect van de herindeling van tien jaar geleden, oud-gedeputeerde Herman Vrehen, zegt, terugkijkend, dat dit "het hoogst haalbare compromis" was. Hiij gelooft niet in een nieuwe herindeling om Midden-Limburg klaar te stomen voor de toekomst.  "Ik heb moeite met nog grotere plattelandsgemeenten", zegt hij. Maar ook bij intensieve samenwerking zet hij vraagtekens. "Dat heeft maar zelden gewerkt. Het  duurt  tien, vijftien jaar  voor samenwerking vruchten afwerpt."

Lees zaterdag meer in De Limburger.