'Bibi' laat niet met zich sollen in de Bundesliga

Print
'Bibi' laat niet met zich sollen in de Bundesliga

Afbeelding: EPA

Bibiana Steinhaus floot tien jaar in de lagere rangen van het Duitse profvoetbal. Dit seizoen mag ze als eerste vrouw ooit debuteren in de Bundesliga, tussen de grote tenoren dus. "Enige verschil is dat ik met een paardenstaart op het veld sta.”

Bibiana Steinhaus weet hoe het voelt in de schijnwerpers te staan. Op YouTube circuleert een kolderiek filmpje uit de tweede Bundesligawedstrijd tussen Hertha BSC en Alemannia Aachen (oktober 2010). In een halfleeg Olympisch Stadion in Berlijn wil Hertha-speler Peter Niemeyer in het achteruitlopen scheidsrechter Steinhaus zonder te kijken een schouderklopje geven.

Verschrikt
In plaats van de schouder toucheert de speler per ongeluk kort haar linkerborst. Even kijkt de arbiter verschrikt op. Een ogenblik later kan ze er om lachen. Het onderonsje tussen Niemeyer en Steinhaus is - veelzeggend - het hoogtepunt van een saaie, doelpuntloze voetbalavond.

En zo zijn er wel meer ‘akkefietjes’ waarin Bibiana Steinhaus een (bij)rol speelt, vaak ongewild. Twee jaar geleden gaf ze Kerem Demirbay van Fortuna Düsseldorf een rode kaart in een duel uit de Tweede Liga. De speler reageerde buitensporig pissig: ‘Vrouwen horen niet thuis in het mannenvoetbal.’

Excuses
Die opmerking viel slecht. Demirbay werd voor vijf wedstrijden geschorst. Overigens belde hij later Steinhaus op om zich te verontschuldigen. De blondine accepteerde zijn excuses en daarmee was voor haar de kous af. "Ik ben niet onverzoenlijk”, klonk ze volwassen.

Die reactie van Steinhaus typeert haar. Ze beschikt over een olifantenhuid en weet in welk wespennest ze zich bevindt. Maar Steinhaus kan wel een stootje hebben. Als politieagente stond ze tien jaar geleden met honderden collega’s lijnrecht tegenover relschoppers tijdens de G8-top in Heiligendamm

Snelle opmars
In het voetbal heeft de 38-jarige blondine uit Langenhagen (nabij Hannover) - partner van de voormalige Engelse toparbiter Howard Webb - een snelle opmars achter de rug. Met een vader, een oud-scheidsrechter, als voorbeeld koos ze in 1995 voor de arbitrage. Vier jaar later droeg ze al de DFB-badge op haar borst, floot ze in de vrouwen-Bundesliga en potjes in de Oberliga Nord bij de mannen.

 

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu