Al 200.000 kippen geruimd sinds fipronilcrisis

Print
Al 200.000 kippen geruimd sinds fipronilcrisis

Afbeelding: ANP

Limburgse kippenboeren worden gegijzeld door onzekerheid. Inmiddels zijn sinds de fipronilcrisis 200.000 kippen afgemaakt, maar het zouden er veel meer kunnen worden.

Hoe groot de schade van de fipronilcrisis is voor de Limburgse kippenboeren is nog niet te zeggen.

Geen besluit
"Dat heeft ermee te maken dat een deel van de getroffen pluimveehouders nog altijd niet heeft besloten of besmette kippen worden geruimd of dat ze op een speciaal dieet worden gezet om zo van de fipronil af te komen", vertelt Eric Hubers, voorzitter van de LTO-vakgroep pluimveehouderij. Hij stelt dat in Limburg inmiddels zo’n 200.000 kippen zijn afgemaakt. "Maar daarbij moet wel worden vermeld dat een deel van de kippen al op leeftijd was en zodoende toch al zou worden geslacht."

Schoonmaken
De pluimveehouders die zijn getroffen door de fipronilcrisis en die hun pluimvee nog niet hebben geruimd, wachten de komende week nog af of het speciale dieet aanslaat waardoor de gevaarlijke stof uit de kippen verdwijnt. "Daarnaast zal iedere pluimveehouder moeten onderzoeken hoe hij de stallen het best kan ontdoen van de fipronil. Je kunt niet in een volle stal met duizenden kippen ineens gaan schoonmaken."

Opdelen
Een van de opties die pluimveehouders hebben, is het opdelen van de stal in hokken en die dan één voor één reinigen. 
Hubers is nog altijd in overleg met het ministerie van Economische Zaken om te kijken hoe pluimveehouders, al dan niet tijdelijk, financieel kunnen worden ondersteund. "Maar vooralsnog zijn we niet verder gekomen dan dat de getroffen bedrijven uitstel krijgen van het betalen van bepaalde heffingen of belastingen."

Crisis
LTO probeert de politiek nu de ernst van de situatie in te laten zien door Tweede Kamerleden mee te nemen naar getroffen bedrijven. "Dan zien de politici ook wat zo’n crisis met een bedrijf en met de betrokken gezinnen doet." De NVWA blokkeerde eind juli de eerste bedrijven, nadat duidelijk was geworden dat eieren die afkomstig waren van deze pluimveehouders het luizenbestrijdingsmiddel fipronil bevatten. Deze stof was in de kippenstallen terechtgekomen nadat het bedrijf Chickfriend ze had schoongemaakt met een speciaal middel tegen bloedluis. Tegen de directie van het bedrijf loopt een strafrechtelijk onderzoek. 
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf 1,04 per week.

Bekijk de aanbieding →