Politie: Terreurgroep nog niet opgerold

Print
Politie: Terreurgroep nog niet opgerold

Afbeelding: AD

De Catalaanse politie is het niet eens met uitspraken van de landelijke overheid dat de terroristische groep die in Barcelona en Cambrils aanslagen pleegde, is opgerold. De minister van Binnenlandse Zaken had dat eerder gezegd.

Twee of drie verdachten worden nog gezocht. Zolang die niet gevonden zijn, kan de regering niet spreken van een verslagen terreurcel, vinden de politie en Catalaanse regering. "Wij laten het weten, wanneer we de cel hebben opgerold," aldus de politie.

Een van de verdachte die worden gezocht door de Spaanse politie is de 22-jarige Younes Abouyaaqoub. Deze Younes zou de bestuurder van het busje op de Rambla geweest kunnen zijn. 

Na de aanslagen in Barcelona en Cambrils zijn vier verdachten opgepakt en vijf anderen, allen tussen de 17 en 34 jaar oud, door de politie doodgeschoten. Uit hoeveel man de terreurcel achter de aanslagen bestond is na de tegenstrijdige uitspraken van het ministerie en de politie nu onduidelijk.

Over de terreurcel is wel duidelijk dat enkele leden van Marokkaanse afkomst zijn en het grootste deel komt uit Ripoll of nabije dorpjes. Door hun ‘normale’ leven in die afgelegen streek waren ze onder de radar van de veiligheidsdiensten gebleven.