'Gewonde moeder negeerde pijn en smeekte om haar zoon Julian'

Print
'Gewonde moeder negeerde pijn en smeekte om haar zoon Julian'

Afbeelding: AD

Apotheker Fouad Bakkali ontfermde zich vlak na de aanslag in Barcelona over de Australische Jumarie Cadman. De moeder van de nog steeds vermiste 7-jarige Julian. Ondanks de hevige pijn in haar twee gebroken benen smeekte ze om informatie over haar verloren zoon.

Bakkali was donderdag aan het werk in zijn apotheek aan de Ramblas toen hij plotseling een harde knal hoorde. Mensen stormden in paniek en schreeuwend zijn zaak binnen. Een paar minuten later kwam een politieagent met de gewonde Australische in zijn armen. Hij legde haar op de grond naast een andere gewonde vrouw. Bakkali bleef bij Jumarie Cadman tot een dokter kwam. "Ik zat naast haar en probeerde haar te kalmeren', vertelt hij aan het Australische News.com.au.

Beide benen leken gebroken. Ook had de vrouw verwondingen aan haar hoofd en rug. Ze negeerde de pijn en smeekte alleen om haar zoon Julian. "Ze vroeg de hele tijd naar hem. ‘Waar is mijn zoon?’. Ze vertelde dat hij pas zeven jaar oud is. Ik probeerde haar gerust te stellen en zei dat alles goed komt.’’

Doodsbang
Bakkali trok zijn witte jas uit en bedekte de vrouw. Hij deed de rolluiken omlaag en sloot zijn apotheek met binnen vijftig doodsbange toeristen. Hulpverleners kwamen na enige tijd en brachten Jumarie Cadman en de andere vrouw naar het ziekenhuis. Jumarie ligt nog steeds in een ziekenhuis in Barcelona. Julian was met zijn moeder in Spanje voor een bruiloft van vrienden. Het ventje woonde de afgelopen drie jaar in Sydney.

Zijn lot is nog steeds ongewis. Foto’s van vlak na de aanval tonen een jongetje – waarvan wordt vermoed dat het Julian is – liggend midden op de Ramblas vlakbij de apotheek. De toerist Harry Athwal zit voorovergebogen bij het ventje. "Ik streelde zijn haar en bleef bij hem. Ik kon hem niet achterlaten midden op de weg'', zo vertelde hij eerder aan The Mirror. Julians vader is inmiddels onderweg vanuit Australië naar Spanje. Niet wetende of zijn zoon nog in leven is.

Bakkali kan nog altijd niet geloven welk noodlot zijn stad trof. Tien jaar geleden verruilde hij Marokko voor Spanje. "Als een moslim vond ik Barcelona altijd een geweldige plek om te wonen. Het is een multiculturele een bruisende stad waar iedereen ongeacht achtergrond naast elkaar leeft. De aanslagplegers zijn totaal andere mensen. Radicalen.''