Politie voorbereid op acties rond bruinkoolgroeves

© iStock

De Akense politie verwacht zaterdag meer dan duizend agenten te moeten inzetten tegen demonstranten die de sluiting eisen van de bruinkoolcentrales nabij Heinsberg, Düren en Kerpen.

Peter Bruijns

Nu al houden honderden agenten in drieploegendienst de deelnemers aan een ‘klimaatkamp’ nabij Erkelenz in de gaten.

BruinkoolDat klimaatkamp gaat vooraf aan protestacties tegen de bruinkoolwinning die donderdag beginnen. In de nacht van woensdag op donderdag loopt een ultimatum van de milieugroepering Ende Gelände af, waarin energiereus RWE wordt opgeroepen onmiddellijk te stoppen met het gebruiken van bruinkool, een van de smerigste energiebronnen denkbaar. Gehoorzaamt RWE niet, dan willen de demonstranten zelf zorgen dat de kolenwinning stil komt te liggen.

BaggermachinesAanstaande zaterdag vormen demonstranten een menselijk lint tegen de bruinkoolwinning. Een aparte groepering wil de toegang tot een bruinkoolcentrale blokkeren. Commissaris Weinspach verwacht dat ook zal worden geprobeerd een bruinkoolmijn te bezetten en op de reusachtige baggermachines te klimmen. De demonstranten zullen dan worden gearresteerd en vervolgd voor huisvredebreuk, kondigt de politie aan