Politie voorbereid op acties rond bruinkoolgroeves

Print
Politie voorbereid op acties rond bruinkoolgroeves

Afbeelding: iStock

De Akense politie verwacht zaterdag meer dan duizend agenten te moeten inzetten tegen demonstranten die de sluiting eisen van de bruinkoolcentrales nabij Heinsberg, Düren en Kerpen.

Nu al houden honderden agenten in drieploegendienst de deelnemers aan een ‘klimaatkamp’ nabij Erkelenz in de gaten. 

Bruinkool
Dat klimaatkamp gaat vooraf aan protestacties tegen de bruinkoolwinning die donderdag beginnen. In de nacht van woensdag op donderdag loopt een ultimatum van de milieugroepering Ende Gelände af, waarin energiereus RWE wordt opgeroepen onmiddellijk te stoppen met het gebruiken van bruinkool, een van de smerigste energiebronnen denkbaar. Gehoorzaamt RWE niet, dan willen de demonstranten zelf zorgen dat de kolenwinning stil komt te liggen. 

Baggermachines
Aanstaande zaterdag vormen demonstranten een menselijk lint tegen de bruinkoolwinning. Een aparte groepering wil de toegang tot een bruinkoolcentrale blokkeren. Commissaris Weinspach verwacht dat ook zal worden geprobeerd een bruinkoolmijn te bezetten en op de reusachtige baggermachines te klimmen. De demonstranten zullen dan worden gearresteerd en vervolgd voor huisvredebreuk, kondigt de politie aan

 

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee