Roermond maakt werk van wildwaterkanobaan

© iStock

Een wildwaterkanobaan in Roermond. Dat is waar de Roermondse watersportvereniging Nautilus werk van gaat maken. Concreet wordt de komende maand een haalbaarheidsstudie uitgevoerd waarin zal worden onderzocht op welke locatie in of nabij Roermond deze waterattractie het best zou kunnen worden aangelegd.

Bram van der Heijden

Zowel de provincie als de gemeente Roermond heeft een subsidie verstrekt voor het onderzoek. Al langere tijd wordt er door hen in gezamenlijkheid bekeken of de Maasplassen in Midden-Limburg aantrekkelijker kunnen worden gemaakt voor waterrecreatie. Gezamenlijk betalen Roermond en de provincie 15.000 euro subsidie voor de haalbaarheidsstudie.

Vier locatiesDe watersportvereniging wil vooral met de komst van een wildwaterkanobaan ervoor zorgen dat het kanoën aantrekkelijker wordt voor jongeren. Concreet laat de vereniging de komende maand vier locaties onderzoeken.

Drie daarvan liggen binnen de gemeentegrenzen van Roermond. Daarbij gaat het om het deel van de Hambeek bij de Maastrichterweg, de Roermondse Stadsweide en de sluis van Rijkswaterstaat bij de Maas. De vierde locatie waar de haalbaarheidsstudie zich op gaat focussen, betreft het gebied rond de sluis bij Linne. Dat behoort tot de gemeente Maasgouw.

Olympische sportHet is de bedoeling dat de wildwaterkanobaan voor een zo groot mogelijke doelgroep toegankelijk wordt. Desalniettemin zullen sporters die zich in de baan wagen met een kano eerst enkele veiligheidstrainingen moeten volgen. Zo moet je bijvoorbeeld eerst leren hoe je veilig uit een kano kan komen als deze omslaat.

Wildwaterkanovaren is sinds enkele jaren een Olympische sport.