Dagenlange klopjacht op Younes eindigt in wijngaarden van Subirats

Print
Vier dagen na de dodelijke aanslag in het hart van Barcelona wordt steeds meer duidelijk over het traject dat de enige nog voortvluchtige verdachte heeft afgelegd. De 22-jarige Younes Abouyaaqoub was hoogstwaarschijnlijk de enige bestuurder van de bestelwagen die meer dan honderd toeristen omver reed op de Ramblas. Hierna wandelde Abouyaaqoub anderhalf uur door het centrum van de stad, om uiteindelijk nog een dodelijk slachtoffer te maken zodat hij kon wegvluchten.

Alles begint afgelopen donderdag iets na 17.00 uur, wanneer een witte bestelwagen via de Plaça de Catalunya de Ramblas op komt gereden. Aan het stuur zat de 22-jarige Younes Abouyaaqoub, zo weten we sinds vandaag. 

Abouyaaqoub drukt het gaspedaal in zodra hij de populaire straat La Rambla oprijdt. Zigzaggend maait hij zo veel mogelijk mensen omver. Toeristen, lokale inwoners, ouderen, jongeren, kinderen: onderscheid maakt de bestuurder niet. De paniek op de drukke wandelboulevard is compleet. Pas na 600 meter komt de witte bestelwagen tot stilstand op de mozaïek van Joan Miró. De aanval van Abouyaaqoub leidde toen al tot zeker dertien doden en meer dan honderd gewonden. 

Zonnebril
Op camerabeelden die El Pais maandag prijsgaf, is te zien hoe Abouyaaqoub vervolgens aan de metrohalte Lyceum uit de bestelwagen stapt, een zonnebril opzet en de nabijgelegen Boqueria-markt binnenstapt. Ook daar heerst paniek: nog niemand weet precies wat er zonet gebeurd is en al helemaal niet dat de verantwoordelijke voor het bloedbad tussen hen in loopt.

Vul hier een omschrijving van de foto in.


Abouyaaqoub verlaat de Boqueria langs de achterkant, en trekt de bekende Raval-wijk met zijn nauwe steegjes in. Daar probeert hij zo min mogelijk op te vallen in de hoop de stad ongezien te kunnen ontvluchten. Abouyaaqoub begint aan een wandeltocht van bijna anderhalf uur, steeds verder weg van de plaats van de aanslag.

Parcours
De Catalaanse politie weet nog niet wat zijn exacte parcours daarna was. Honderden politieagenten gaan in de wijk van deur tot deur, op zoek naar camerabeelden in de hoop de vlucht van minuut tot minuut te reconstrueren.

Wat ondertussen wél vast lijkt te staan, is Abouyaaqoubs volgende stop: de buurt van de metrohalte Zona Universitaria, op een kleine zes kilometer afstand van de Ramblas. Normaal gezien een drukke plek vol studenten, maar niet in deze vakantieperiode. Ook de prostituees die daar 's avonds de straat op trekken, zijn er nog niet.

Parkeergarage
In een parkeergarage in de buurt heeft de 34-jarige ingenieur Pau Pérez net zijn witte Ford Focus geparkeerd. Het was een gewoonte die Pérez nog had sinds zijn studententijd: zijn auto parkeren in een van de weinige nog overgebleven gratis parking in de stad om van daaruit met het openbaar vervoer verder richting het centrum te reizen. 

Vul hier een omschrijving van de foto in.


Maar daar krijgt Pérez geen kans meer toe: nog voor hij uit zijn auto kan stappen, wordt hij opnieuw naar binnen geduwd door Younes Abouyaaqoub, die hem met een machete neersteekt. Daar gaan de speurders nu in elk geval van uit. Pérez, hevig bloedend door de 20 centimeter diepe steekwonde, wordt op de achterbank geduwd, terwijl Abouyaaqoub zelf achter het stuur kruipt en de stad uitrijdt.

Controle
Het is ondertussen 18.30 uur voorbij, anderhalf uur na de aanslag, en in heel Barcelona en bij uitbreiding Catalonië staan duizenden agenten op scherp. Er worden in totaal achthonderd controlepunten opgericht, op zoek naar de dader(s). 

Lees ook: Vermoedelijke dader aanslag Barcelona doodgeschoten

Ook Abouyaaqoub botst al na enkele kilometers op zo'n politiecontrole. De hypothese van de politie: de terrorist weet dat hij, met een stervende Pérez op de achterbank, geen kans maakt als hij stopt en beslist er met gierende banden vandoor te gaan, waarbij hij een politieagent aan het been verwondt. Diens collega kan nog verschillende schoten afvuren, maar de Ford Focus kan ontkomen tot in de buitenwijk Sant Just Desvern. 

Vingerafdrukken
Daar, voor het Walden-gebouw, vindt de politie, die ondertussen de achtervolging heeft ingezet, de auto terug, met een lijk erin. Van Abouyaaqoub zelf is geen spoor meer, maar hij is op dat moment ook nog niet in beeld bij de politie. De veiligheidsdiensten gaan er op dat moment nog van uit dat de man in de auto mogelijk een dader van de aanslag is die ze zonet hebben neergeschoten.

Vul hier een omschrijving van de foto in.

De ontmijningsdienst wordt erbij geroepen, die de auto eerst onderzoekt op mogelijke explosieven. Het zal uiteindelijk nog twee uur duren voor de politie Pau Pérez dood in zijn auto vindt, samen met vingerafdrukken van een voor hen onbekende man. Die vingerafdrukken vinden ze later echter ook terug in de bestelwagen gebruikt bij de aanslag. Ze blijken nog later van Younes Abouyaaqoub te zijn.

Een getuige zal aan de politie verklaren dat hij een man in het Arabisch hoorde telefoneren terwijl die wegliep van de Ford Focus. Van Abouyaaqoub ontbreekt elk spoor. In heel Europa zoekt men ondertussen met man en macht naar de man.

Wijngaarden
Maandag duikt Abouyaaqoub opeens op in Subirats, een gemeente in de wijnstreek Penedes op tientallen kilometers van Barcelona. Twee alerte dorpelingen zien hem rondscharrelen in de buurt van hun huizen en omringende wijngaarden in het dorp en herkennen hem van de foto's die ondertussen zijn verspreid. Zij bellen meteen de politie. Agenten vliegen op de melding af en zijn snel ter plaatse. Zij stellen vast dat alles erop wijst dat de verdachte een bomgordel om heeft en schieten hem neer.

In San Sadurni d'Anoia, een dorp naast Subirats, is nog steeds een grote klopjacht aan de gang. Het dorp is belegerd, buurtbewoners mogen niet buiten gaan. De politie is er op zoek naar één tot drie handlangers van de terrorist. Maar aan de zoektocht naar Abouyaaqoub is een eind gekomen. De politie meldt dat ze alsnog zullen doorgaan met het onderzoek naar de terreurcel.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen