Reuverse kermis zonder lunapark na ongeluk jongetje (6)

Print
 Reuverse kermis zonder lunapark na ongeluk jongetje (6)

Het ziet ernaar uit dat de Reuverse kermis het dit jaar zonder lunapark moet doen. Na een ongeluk vorig jaar keert Roels Cake Walk niet terug. (Archieffoto) Foto: Laurens Eggen

Lunapark Roels Cake Walk keert niet meer terug naar de kermis van Reuver. Vorig jaar raakte een zesjarig jongetje bekneld in de bewegende trappen van deze attractie. Sindsdien ligt de Cake Walk wat Nederland betreft aan de ketting.

De kermis in Nederweert, die dit weekend losbarst, heeft een inmiddels een andere cake walk gecontracteerd, zo laat een woordvoerder weten

5 september 2016. Kermismaandag in Reuver. Attracties draaien volop. Half Reuver is zoals gewoonlijk uitgelopen. Maar ineens is het gedaan met de gezellige drukte die op de Reuverse kermis altijd met name rondom het lunapark hangt. De attractie staat wat dat betreft ook erg gunstig: tegenover een café waar ouders elkaar treffen op het terras terwijl hun kinderen zich aan de overkant van de straat vermaken tussen wiebelende bruggen en lopende banden. Zo gaat dat al jaren op de Reuverse kermis. 

Ambulances
Maar op deze maandagmiddag is er paniek. Ambulances rijden het terrein op. Agenten zetten de populaire ‘Sjimmy’, zoals Roels Cake Walk in de volksmond ook wel wordt genoemd, af met linten. Een jongetje van zes heeft met zijn hand klem gezeten tussen de bewegende trappen van het lunapark. 

Ketting
Het kind is gewond afgevoerd naar het ziekenhuis. De attractie wordt door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit aan de ketting gelegd. Een jaar na dato is dat eigenlijk nog steeds zo, klinkt het bij Roels Kermis Exploitatie van Erno Roels, eigenaar van het lunapark. "Ons lunapark mag sinds dat vreselijke ongeluk in Reuver niet meer op een Nederlandse kermis staan. Wel in België, Frankrijk en Luxemburg. Daar staan we, zoals altijd, al het hele jaar op allerlei kermissen. In deze landen wordt ons lunapark voor elke kermis grondig gekeurd. We komen telkens door alle inspecties. Maar als we weer in Nederland willen staan, moet ons lunapark vanwege het ongeluk eerst nog een extra keuring ondergaan. Zo zijn de regels nu eenmaal. Dat onderzoek kost naar schatting echter tussen de 60.000 en 70.000 euro."

Sneeuw
Een gespecialiseerd bedrijf moet een zogenaamd bouwboek van de attractie samenstellen, waarin bijvoorbeeld staat hoeveel sneeuw het dak kan hebben. Roels: "Aangezien wij in Nederland altijd alleen in Reuver en Nederweert op de kermis stonden en voor de rest in het buitenland werken, hebben we besloten om die keuring niet te laten doen. Zelfs al kunnen we tot aan ons pensioen op de kermissen van Nederweert en Reuver staan, dat geld verdienen we nooit meer terug."

Ander
De gemeente Beesel is al maanden op zoek naar een andere lunapark voor de Reuverse kermis. "Vooralsnog hebben we er geen voor de kermis van 2017 weten te strikken. Er zijn niet zo veel lunaparken in Nederland. Wellicht komt er dit jaar een andere attractie op die plek en kunnen we voor 2018 een ander lunapark naar Reuver halen."