Maastrichtse wethouders bezorgd over Mosae zorggroep
Een locatie van de Mosae Zorggroep in Maastricht. — © De Limburger/Ronald van den Hoven
Maastrichtse wethouders maken zich ernstige zorgen over de kwaliteit en ‘inconsistent’ beleid bij zorgorganisatie Mosae. Wethouder André Willems: "Als deze raad van toezicht geen beter verhaal heeft, moet ze de eer aan zichzelf houden."
De Maastrichtse wethouders André Willems (Seniorenpartij, Ouderenbeleid) en Jack Gerats (SP, Wmo) willen snel in gesprek met de leiding van de Mosae Zorggroep. "Ik ben me rot geschrokken van wat ik hoor van medewerkers en erover lees in de krant. Een onthutsend beeld over hoezeer de kwaliteit van zorg bij Mosae afgelopen jaren is afgegleden en wat voor inconsistent beleid er is gevoerd. We willen van de interim-bestuurder of, hogerop, de raad van toezicht horen wat daarvan klopt en hoe ze dat denken te verbeteren", zegt Willems.
Persoonlijk relaasDe wethouder werd vooral geraakt door het persoonlijke relaas van Libert Coomans. De 85-jarige bewoner van verpleeghuis Campagne schreef begin 2016 al een ‘adagium’ waarin hij waarschuwde dat de zorg bij Mosae ernstig tekortschoot door wanbeleid van de bestuurster. Hij stuurde zijn relaas aan zestig betrokkenen, maar reacties of maatregelen bleven goeddeels uit.
Willems: "Van de Mosae-medewerkers die ik zelf spreek, begrijp ik ook dat de raad van toezicht zich nooit heeft laten zien. Ze heeft het gelaten bij een mail over het vroegpensioen van bestuurster Marla Venderink, maar is niet met het personeel zelf komen praten. Dat kan dus niet. Als die mensen echt geen beter verhaal hebben dan dit, moeten ze wat mij betreft de eer aan zichzelf houden. De tijd dat toezichthouder in de zorg een erebaantje was, is voorbij."
Door de bodemIn juli sprak wethouder Gerats ook al met interimmer Ben de Valk. De actualiteit echter schreeuwt wat Willems betreft om een vervolg. "Ik heb de brandbrief gelezen die FNV en CNV aan De Valk gestuurd hebben over zijn nieuwe maatregel: de roosterwijziging waarin verzorgenden 20 procent minder worden ingezet en hun diensten worden opgeknipt. Dat de zorg bij Mosae volgens hen door de bodem zakt, dat de stakingsbereidheid groeit en dat Mosae om de kamers maar vol te krijgen mensen laat intrekken met een zware GGZ-achtergrond waar het personeel niet op is toegerust."
Financiële positieMaastricht heeft een directe relatie met Mosae als de aanbesteder van huishoudelijke hulp. Willems wil ook weten hoe het zit met de financiële positie van Mosae, dat vorig jaar 3 miljoen verlies leed. "Hoe staat het met de nieuwbouw bij Campagne van 21 miljoen en welke rol speelt de bank bij de nieuwe ingreep?"
Financieel kan de gemeente overigens niets voor Mosae betekenen.