'Limburgs bedrijf kocht graniet uit Indiase kinderarbeid-groeve'

Foto ter illustratie.© iStock

De Limburgse natuursteenverkoper Michel Oprey & Beisterveld heeft graniet gekocht uit een Indiase steengroeve waar kinderarbeid is vastgesteld.

De Redactie

Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van mensenrechtenorganisatie de Landelijke India Werkgroep, Kerk in Actie en Stop Kinderarbeid.

SchuldDe tegelgigant uit Echt kocht natuursteen uit een groeve waar kinderen aan het werk zijn, geen schoon drinkwater beschikbaar is en mensen werken zonder ziektekostenverzekering. Ook zijn er medewerkers actief met een schuld bij hun werkgever, waardoor ze kwetsbaar zijn voor uitbuiting. Ook twee andere Nederlandse natuursteenbedriijven kochten volgens het rapport in bij 'foute' groeven; Jetstone uit Deurne en Kerasom uit Someren.

TussenleverancierMichel Oprey & Beisterveld verdedigt zich in het rapport door te stellen dat de natuursteen uit India wordt ingekocht via een tussenleverancier. Het bedrijf, dat lid is van een aantal duurzaamheidscollectieven, zegt een 'zero tolerance-beleid' te voeren als het op kinderarbeid aankomt. Michel Oprey & Beisterveld was woensdagmorgen niet bereikbaar voor commentaar. Tegen dagblad Trouw zegt een commercieel directeur van de firma dat hun agent in India nogmaals op het hart is gedrukt alleen 'schone' stenen te leveren.

Het onderzoek is uitgevoerd naar 22 groeven en zes productielocaties in het zuiden van India. Op welke plekken de misstanden zich precies hebben voorgedaan wordt geheim gehouden om de werknemers te beschermen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal