Primeur voor Maastricht: gratis wifi in hele binnenstad

© Istock

Maastricht krijgt gratis wifi in de hele binnenstad. Volgens ict-experts is dit ‘vernieuwend’ qua opzet en omvang.

Laurens Schellen

Het stadswifi-netwerk wordt volgend jaar operationeel, bevestigt centrummanager Paul ten Haaf tegenover De Limburger.

24 uur per dagDe draadloze internetservice, die 24 uur per dag op nagenoeg alle plekken in het stadscentrum optimaal bereik garandeert, wordt als ‘prettig en praktisch’ bestempeld voor winkelend publiek, inwoners en niet te vergeten de hordes binnen- en buitenlandse toeristen die de provinciehoofdstad dagelijks bezoeken. Lokale ondernemersverenigingen, centrummanagement en stadsbestuur azen om die reden al jaren op zo’n voorziening. In navolging van een - vooralsnog zeer beperkt - aantal gemeenten waaronder Zwolle en wereldsteden als Londen, Wenen en Johannesburg.

Half miljoenVolgend jaar krijgt ook de binnenstad van Maastricht de beschikking over gratis wifi. Het netwerk wordt aangelegd en geëxploiteerd door Vodafone-Ziggo en vergt een (eerste) investering van circa een half miljoen euro, zo bevestigt centrummanager Paul ten Haaf. ,,Om een centrumbrede dekking te creëren, worden er verspreid over de hele binnenstad ongeveer 135 verbindingskasten geïnstalleerd. Op straten, pleinen en aan gevels.”

Met de gratis wifi-service wil Maastricht volgens Ten Haaf ‘mee voorop blijven lopen’. ,,Ook als smart city. Want het systeem biedt de stad oneindig veel nieuwe mogelijkheden.”

Vodafone-Ziggo zelf wil inhoudelijk nog niet veel kwijt over het project in Maastricht. Wel bevestigt concernwoordvoerder Hans den Heijer dat het bedrijf een overeenkomst heeft gesloten met het centrummanagement. ,,De voorbereidingen zijn al in volle gang”, zo laat Den Heijer weten.

Lees meer hierover in De Limburger van donderdag.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee