Rosenborg kegelt dolend Ajax uit Europa League

Print
Rosenborg kegelt dolend Ajax uit Europa League

Afbeelding: ANP Pro Shots

Ajax heeft zich donderdagavond geblameerd in Noorwegen. De ploeg van Marcel Keizer verloor op bezoek bij het bescheiden Rosenborg BK met 3-2 en is uitgeschakeld voor Europees voetbal.

De laatste keer dat de Amsterdammers ontbraken op het Europese voetbaltoneel was in het seizoen 1990/1991, maar dat was vanwege een straf van de UEFA. De recordkampioen, vorig seizoen nog verliezend finalist van de Europa League, liep in 1966 voor het laatst kwalificatie mis. 

Furieus begin
Ajax begon in Trondheim nog furieus. Precies op de manier waarop Ajax vorig seizoen nog harten veroverde in Europa in de schitterende wedstrijden tegen Schalke 04 en Olympique Lyon. Met een voortvarende Justin Kluivert op rechts die gevaar stichtte met elke balaanname. En met kansen voor Kasper Dolberg en Matthijs de Ligt. Ziyech schoot met scherp. 

Desastreus
Maar toen de Ajax-storm eenmaal was gaan liggen stootte Rosenborg door op rechts en kopte Nicklas Bendtner de openingstreffer binnen. En daarna: een hamstringblessure voor Kluivert die daarom plaats moest maken voor Vaclav Cerny. Niet voor David Neres, de Braziliaan was door trainer Marcel Keizer op de tribune gezet. Er ging nog wel meer mis: desastreus was het verdedigen van Mitchell Dijks en Joël Veltman. En nooit meer was Ajax zo scherp als in die eerste minuten.   

Kansenregen
Maar Ajax richtte zich op in de tweede helft. Keizer greep al in de rust in door Donny van de Beek te wisselen voor Klaas Jan Huntelaar. Die had Ajax direct na rust op gelijkte hoogte kunnen brengen, maar oog in oog met doelman Hansen miste hij. Dat was wel het begin van een kansenregen voor het weer in zichzelf gelovende Ajax die resulteerde in de verdiende gelijkmaker van Amin Younes. Direct gevolgd door de 2-1 van Lasse Schöne. Dolberg-Huntelaar
Opvallend was de eendrachtige samenwerking die er ontstond tussen Kasper Dolberg en Klaas Jan Huntelaar. Alsof de twee aanvallers, in feite elkaars concurrenten in de spits, al veel langer met elkaar speelden. Ajax leek door te drukken. Younes schoot op de paal en Vaclav Cerny kon voor de bevrijdende 3-1 zorgen door Kasper Dolberg te bedienen die vrij voor de goal stond. Hij besloot zelf te schieten en miste. 

Niet veel later, toen Dolberg inmiddels was gewisseld, maakte invaller Samuel Adegbenro de gelijkmaker. Diezelfde Adegbenro, die in Amsterdam ook al matchwinner was, maakte uiteindelijk ook nog de winnende treffer.