'Hartfalen juridisch dilemma in zaak-Evers'

Print
'Hartfalen juridisch dilemma in zaak-Evers'

Bloemen op de plek van de fatale vechtpartij. Afbeelding: De Limburger/Harry Heuts

De 65-jarige Willem Evers is waarschijnlijk overleden aan hartfalen. Waaraan hij is gestorven is van belang. Bijvoorbeeld voor de strafmaat van de verdachten in de fatale vechtpartij in Valkenburg.

Is het mishandeling met de dood tot gevolg? Is het doodslag? Of valt er juridisch überhaupt geen causaal verband te bewijzen tussen de dood op 3 augustus van Willem Evers en de vechtpartij met een groep tieners die eraan voorafging?

Gevolg
Het Openbaar Ministerie maakte donderdag bekend dat Evers waarschijnlijk is overleden aan hartfalen; onderzocht wordt nog in hoeverre dat hartfalen een direct gevolg is van de vechtpartij in de Valkenburgse wijk Broekhem-Noord. In die zaak is een vierde verdachte aangehouden, een 16-jarige jongen uit Valkenburg. Hij is net als de overige drie weer in vrijheid gesteld. Ze worden formeel verdacht van betrokkenheid bij openlijke geweldpleging.

Lees ook: Zoon overleden Willem Evers: 'Hij was kerngezond'

Complex
Het aantonen van een causaal verband tussen geweld en hartfalen is zowel juridisch als medisch complex. De constatering van een hartafwijking bij een slachtoffer van geweld, pleit de verdachten in elk geval niet zonder meer vrij van dood door schuld. Vorig jaar werd in Den Haag een man veroordeeld in een zaak die om hartfalen draaide. Hij had iemand mishandeld die daarna in elkaar was gezakt en overleden. Sectie wees uit dat het slachtoffer ernstige hartproblemen had. De rechtbank oordeelde dat de acute stress door de mishandeling de fatale hartaanval veroorzaakte; de mishandeling was een "onmisbare schakel" in de gebeurtenissen die tot de dood leidden. De man werd tot een jaar cel veroordeeld voor mishandeling met de dood tot gevolg. Een jaar eerder werden twee broers die in Hilversum een man hadden mishandeld op een homo-ontmoetingsplek, tot een jaar cel veroordeeld. Het slachtoffer overleed door hartfalen; de rechtbank vond dat dit de broers toegerekend kon worden.

Cruciaal
Ook bij de dood van Glenn van Haen in de Putstraat in Sittard in 2012 ging het om hartproblemen na geweld. Ook hier werd de dader veroordeeld voor mishandeling met de dood tot gevolg. De 24-jarige Van Haen zakte in elkaar nadat hij een klap tegen zijn borst had gekregen. Bij sectie bleek dat Van Haen geen ziekte of stoornis aan zijn hart had, maar dat hij overleed doordat hij de klap op de borst op een cruciaal moment in de hartritmecyclus kreeg.

De verdachten in de Valkenburgse zaak zijn tieners tussen de 15 en 17 jaar die in principe onder het jeugdstrafrecht vallen. Detentie duurt dan maximaal twee jaar voor 16- en 17-jarigen. Voor 15-jarigen de helft.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen