Tientallen aanhoudingen bij acties tegen bruinkoolindustrie

Print
Tientallen aanhoudingen bij acties tegen bruinkoolindustrie

Afbeelding: Istock

Honderden demonstranten van de actie Ende Gelände hebben op diverse plekken rond Erkelenz en Jülich acties uitgevoerd tegen de bruinkoolindustrie. Bij de acties zijn ruim zeventig demonstranten opgepakt.

Op enkele plekken werden de particuliere spoorlijnen tussen de bruinkoolgroeven en de kolencentrales van energiereus RWE geblokkeerd door op de rails te gaan zitten.

Protestliederen
Vrijdagavond zaten op twee plekken nog ongeveer 500 actievoerders. Ze hielden zich stevig aan elkaar vast en zongen protestliederen en weigerden in te gaan op het bevel van de politie om te vertrekken.

Ongeveer honderd demonstranten gingen eerder in Hochneukirch op rails van de Deutsche Bahn zitten. Dat vond de politie levensgevaarlijk, omdat daar gewone treinen rijden. De demonstranten verzetten zich volgens de politie hevig bij hun verwijdering.

Opgepakt
Ongeveer zestig activisten wisten in de Garzweiler bruinkoolgroeve door te dringen. Ze zijn opgepakt door de politie.

Vrijdagochtend werden elf activisten opgepakt die in de bruinkoolgroeve Inden op een grote graafmachine waren geklommen. ‘s Avonds was door een zitblokkade van honderden mensen de weg tussen de dorpjes Kückhoven en Holzweiler versperd. Zaterdag worden nog veel meer acties verwacht. 

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee