Hoe groot is de schade na de brand in de mergelgrotten?

© Harry Heuts

Een week lang lagen hooibalen in de Cannerberg te smeulen. Bij Château Neercanne, dat een deel van de grot in gebruik heeft als onder meer loungeruimte en wijnkelder, wordt hard gewerkt om de roetsporen en brandlucht weg te poetsen.

Pascale Thewissen

Achter het château hangt nog steeds een penetrante brandlucht. Van Belgische zijde blijven roet en stank door gaten en kieren komen. Om een eind te maken aan de problemen, is in de grot een betonnen muur opgetrokken met dampremmende folie, afgewerkt met mergel. "Alle poriën moeten worden gedicht, zodat er straks niets meer doorheen kan", zegt directeur-gastheer Peter Harkema.

WijnkelderOp de parkeerplaats bij het kasteel staan een bouwkeet en mobiele toiletten voor de werklui. Er is een aparte plek ingeruimd voor de koel- en-vriescombinatie, aan het zicht onttrokken door zwart zeil. Vóór de brand stond die in de productiekeuken, in de grot achter het kasteel. Ook de feest- of loungegrot is momenteel niet toegankelijk. De wijnkelder is leeggeruimd. De wijn vernietigd.

Twaalf jaar deed sommelier Dominique Jacobs erover de unieke voorraad op te bouwen. "Maar de flessen zijn te warm geworden. De kurken hebben de rook opgezogen. In overleg met een oenoloog hebben we geconstateerd dat ze niet meer drinkbaar waren. Ja", zegt Harkema, hij heeft er zelf van geproefd en kwam, als vinoloog, tot eenzelfde conclusie. "Gelukkig is de dagwijnkelder, met daarin de hoge wijnen (de duurdere soorten, red.) niet aangetast. Die ligt namelijk onder het château zelf."

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal