Na tien jaar moet vastgoedmagnaat voor rechter komen

© Istock

Als laatste verdachte in de vastgoedfraudezaak Klimop moet projectontwikkelaar Harry Muermans - na ruim tien jaar onderzoek - terecht staan. In april 2018 is het zo ver.

Hans Goossen & Theo Sniekers

Het Openbaar Ministerie (OM) had in april 2015 al aangekondigd van plan te zijn de Roermondse zakenman te gaan vervolgen. Nu het nog lopende onderzoek van de rechter-commissaris is afgerond, is dat voornemen omgezet in een definitief besluit, laat een woordvoerster van het OM weten. De Roermondse zakenman wordt witwassen en valsheid in geschrifte ten laste gelegd.

Tweehonderd miljoenNajaar 2017 viel justitie binnen op een groot aantal adressen in binnen- en buitenland. De verdachten werd voor de voeten geworpen Philips Pensioenfonds en projectontwikkelaar Bouwfonds voor meer dan tweehonderd miljoen euro te hebben benadeeld. Een groot aantal van hen is inmiddels veroordeeld tot celstraffen of heeft voor vele miljoenen euro’s geschikt.

Ook Muermans heeft een kwalijke rol gespeeld, stelt het OM, zonder in details te treden Najaar 2014 legde justitie voor zeker 1,3 miljoen euro beslag op vermogen van de ontwikkelaar, Philips Pensioenfonds zelfs voor 6,4 miljoen.

'Onbegrijpelijk'Vervolging van de Limburgse ontwikkelaar bleef evenwel tot verbazing van een aantal andere verdachten lange tijd uit. "Een onderzoek kost de tijd die het nodig heeft”, is het enige dat het OM daar nu over kwijt wil.

Muermans zelf probeerde tevergeefs enkele keren via de rechter de status van verdachte kwijt te raken. Hij ontkent de beschuldigingen en reageert nu verbolgen op het vervolgingsbesluit. "Dat is voor mij onbegrijpelijk. Het lijkt erop dat ze me zakelijk kapot proberen te maken." Zijn advocaat Geert-Jan Knoop kondigt aan de lange aanloop naar de vervolging bij de rechtbank Limburg aan de kaak te zullen stellen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal