Venlose bondscoach België: niets is onmogelijk tegen Nederland

© ANP

Verrassing voor Niels Thijssen. Na de gewonnen halve finale tegen Duitsland (1-0) donderdagavond trof de Venlose bondscoach van de Belgische hockeyvrouwen een paar oude bekenden.

Peter Leijsten

"Ja, de businessclub van VHC (Venlose Hockey Club, red.) was er. Die hadden kaarten voor deze halve finale, al hadden ze van tevoren vast niet ingeschat dat wij met België deze wedstrijd zouden spelen." TrotsBelgië naar de finale, dat hadden inderdaad weinig kenners zien aankomen. Thijssen is maar wat trots op zijn vrouwen die met de finaleplek historie hebben geschreven; nooit eerder haalde een Belgische vrouwenploeg de eindstrijd van een groot hockeytoernooi. "Een gekkenhuis? Dat was het zeker, er was sprake van een behoorlijke ontlading. Niet zozeer dat we het tot laat enorm gevierd hebben, want morgen (zaterdag, red.) wacht Nederland al in de finale. Maar we hebben wel intens genoten van het moment."MeningsverschilSinds oktober 2015 is Thijssen, oud-speler van VHC waar broer Ralf tot voor kort keuzeheer was van het vrouwenteam, verbonden aan de Red Panthers. Thijssen begon na het mislopen van de Olympische Spelen van Rio als interim-bondscoach en werd vervolgens assistent onder Ageeth Boomgaardt. In maart van dit jaar stapte de oud-international van Oranje op na meningsverschillen met haar technische staf waarna Thijssen het vertrouwen kreeg van de bond om tijdens het EK aan het roer te staan bij de Red Panthers. Met een finaleplek in zijn tweede grote toernooi (na de Hockey World League in juni jongstleden) als eindverantwoordelijke tot gevolg.

Nummer 14In de finale wacht nu de torenhoge favoriet, Oranje. Thijssen: "Nederland is het aan zijn stand verplicht om in eigen huis te winnen. Wij zijn de nummer 14 van de wereld. Maar niets is onmogelijk, we gaan het ze uiteraard zo moeilijk mogelijk maken, er is ruimte om bij ze in de buurt te komen. En het grote verschil is dat de druk er bij hen vol op staat, terwijl wij helemaal geen druk hebben."Langere tijdLinksom of rechtsom, de Noord-Limburger lijkt met het bereiken van de finale goede papieren te hebben om ook na het EK bondscoach te blijven van hét hockeyland in opkomst. "Ik heb de kans gekregen om deze zomer te coachen en hopelijk komen daar nog jaren bij. Ik verwacht in ieder geval dat er een samenwerking voor langere tijd uitrolt."

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal