Fileleed? 'Spa Francorchamps met stip op één'

© De Limburger

Een Grand Prix bezoeken staat vrijwel altijd garant voor fileleed. Maar er zijn gradaties. Je hebt er die je als bezoeker met een glimlach op de koop toeneemt, maar er zijn ook opstoppingen die je op het randje van een zenuwinzinking brengen.

Ivo op den Camp

In Melbourne, Shanghai, Montreal, Bakoe en Singapore is het openbaar vervoer een prima alternatief. Dat is het in Mexico-City en Sao Paulo in principe ook, maar daar weet je niet zeker of je de eindbestemming heelhuids bereikt. De organisatie drukt er journalisten en fotografen op het hart géén gebruik te maken van bus of metro, ook geen auto te huren en ook op te letten met taxi’s. Tja, dan resteert alleen nog maar een helikopter, maar dat past niet in het budget dat de krant kan uittrekken voor het bezoeken van een Grand Prix.Met stip op éénHet échte fileleed treedt vooral op bij circuits die niet in of bij een grote stad liggen. De top-drie? Oostenrijk, dan Silverstone en – zeker dit jaar – met stip op één: België. Donderdagochtend reed ik richting Francorchamps en kreeg spontaan medelijden met alle fans die in het weekend de Grand Prix willen bezoeken zonder dat te koppelen aan een overnachting in de buurt van het circuit.Ik weet niet hoe ze het bij onze zuiderburen klaarspelen, maar uitgerekend als er zo’n 80.000 ‘Ollanders’ van plan zijn bij Visé de grens over te steken om Max Verstappen aan te gaan moedigen zijn er volop wegwerkzaamheden. Altijd, al zo’n kwarteeuw lang, verkoos ik rond de Grand Prix van België het vertrouwde bed thuis boven overnachtingen in Francorchamps e.o. Gewoon elke dag een uurtje heen en een uurtje terug rijden, prima toch!StudiekamertjeTot dit jaar. De onheilspellende voorspellingen van enorme files met urenlang oponthoud waren genoeg reden ‘iets’ in de buurt van het circuit te zoeken. Het ‘iets’ is een studiekamertje in de woning van meneer Drouguet geworden, hemelsbreed op 538 meter van La Source gelegen, de hairpin meteen na de start waarin de Ferrari’s vorig jaar de race van Max Verstappen verknalden. Files? Hoezo files?

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal