Breuk in PvdA-fractie Venlo

Raadslid Erik Manders © -

Er is een breuk in de PvdA-fractie van Venlo ontstaan. Aanleiding is het beëindigen van de samenwerking met raadslid Erik Manders per onmiddellijk. Houssein Mallouka verklaarde zich solidair met Manders en verliet uit eigen beweging de fractie in de gemeenteraad.

Peter Heesen

Het besluit werd zaterdag genomen tijdens een fractievergadering.

'Uitgesloten'Partijvoorzitter Jan Leunissen zegt dat een terugkeer van Manders “uitgesloten” is. Volgens hem ligt een slepend conflict over de werkwijze aan de breuk ten grondslag. Leunissen stelt dat de meerderheid van de fractie een “andere kijk op samenwerking heeft” dan Manders. Manders zou zich te zeer als solist gedragen, waar de andere raadsleden vooral teamspelers zijn. Voorbeelden wil hij niet geven.

Zelfstandige fractieManders bevestigt in een bericht op Facebook dat de fractie het vertrouwen in hem heeft opgezegd. Hij en Mallouka beraden zich of ze lid blijven van de PvdA of als zelfstandige fractie willen doorgaan.

Door het vertrek van Manders en Mallouka bestaat de PvdA-fractie nog uit vijf raadsleden. De gehavende fractie stapte eerder dit jaar uit de coalitie na het opstappen van PvdA-wethouder Vera Tax vanwege het miljoenentekort in de zorg. Het rumoer komt ongelegen; over een halfjaar zijn gemeenteraadsverkiezingen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal