'Maastricht moet zich veel meer profileren als historische stad'

Print
'Maastricht moet zich veel meer profileren als historische stad'

Afbeelding: iStock

Maastricht maakt te weinig gebruik van zijn erfgoed. De geschiedenis van de stad moet beter zichtbaar worden, vinden vier erfgoedinstanties die gaan samenwerken.

Onder de noemer Erfgoed Beweegt is een samenwerking gestart tussen het ­Regionaal Historisch Centrum Limburg, Stichting Schatkamer Sint Servaasbasiliek, Stichting Maastricht Vestingstad en Stichting Science and Industry. Ze vinden dat Maastricht beter geprofileerd moet worden als historische stad. "We vinden dat de stad op een andere manier op de kaart gezet moet worden", zegt William Buil van Science and Industry. "Dit is niet alleen een stad waar je kunt shoppen en een terrasje pikken. We willen de rijkdom aan historie veel meer naar buiten brengen." 

Veborgen schatten
Maastricht doet zichzelf nu tekort, vinden de initiatiefnemers. Sjoerd Aarts van de schatkamer: "Er zijn zoveel verborgen schatten. Heel veel Maastrichtenaren weten bij god niet hoe belangrijk Maastricht in al die jaren is geweest en wat daar allemaal nog van over is."

Er moet ook meer aandacht komen voor de historische inbedding van Maastricht in de Euregio. Koos Consten van Maastricht Vestingstad: "We willen het totale verhaal van Maastricht vertellen. Erfgoed is geen hobby. Erfgoed is iets dat je moet vermarkten. Je moet mensen trekken. Erfgoed moet geen geschiedenis zijn, maar een beleving."

Lobby
De vier organisaties willen projecten starten om het erfgoed beter zichtbaar te maken en te promoten. Daarnaast wordt een lobby ingezet. "Bij de overheden moet cultuur ook eens wat hoger op de agenda komen te staan", zegt Buil. De samenwerking moet ook leiden tot innovatie, met name op digitaal vlak. Ze hopen bewustwording te kunnen creëren, een dialoog te starten en burgers te betrekken. Aarts: "Het erfgoed is van iedereen. Eigenlijk bepaalt het volk wat erfgoed is." De vier organisaties zijn in gesprek met meer culturele instellingen om zich aan te sluiten bij Erfgoed Beweegt.

De eerste gezamenlijke activiteit is een expositie in de kruisgang van de Sint-Servaasbasiliek die morgen opengaat. Hier worden vier belangrijke identiteiten van de stad belicht: Maastricht als Romeinse stad, vestingstad, industriële stad en ­katholieke stad.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf 1,04 per week.

Bekijk de aanbieding →