Noord-Korea vuurt raket af richting Japan

Print
Noord-Korea vuurt raket af richting Japan

Een Noord-Koreaanse raket op archiefbeeld. Afbeelding: EPA/KCNA

Noord-Korea heeft vanochtend vroeg opnieuw een raket gelanceerd. De Japanse regering gaf een waarschuwing (J-Alert) af omdat het projectiel in de richting ging van het noorden van Japan. De bevolking daar werd gevraagd voorzorgsmaatregelen te nemen.

De raket vloog Japan voorbij was en brak vervolgens in drie stukken. Die kwamen in zee terecht, bijna 1.200 kilometer ten oosten van kaap Erimo op het noordelijk eiland Hokkaido.

Spoedberaad
Het Japans leger heeft niet geprobeerd de raket neer te halen toen die even na zessen (lokale tijd) over zijn territoriaal gebied vloog. Premier Shinzo Abe belegde onmiddellijk een spoedberaad. "We zullen er alles aan doen om de bevolking te beschermen", zei hij. De raket was volgens Abe 'ongeëvenaard en serieus gevaar voor Japan'. 

Nooit gevaar
Volgens Zuid-Koreaanse militaire waarnemers werd de raket, van een nog niet geïdentificeerd type, in oostelijke richting afgevuurd vanuit een regio niet ver van hoofdstad Pyongyang. De raket legde een afstand van 2.700 kilometer af en bereikte een hoogte van 550 kilometer, aldus het Zuid-Koreaanse leger. Het Amerikaanse Pentagon benadrukt dat er nooit een gevaar voor de Verenigde Staten is geweest.

Veiligheidsraad
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt vanavond naar aanleiding van de lancering bijeen. Dat zeggen diplomaten tegen persbureau Reuters. Zuid-Korea stelt de aanval sterk te veroordelen en zegt dat ze zal reageren als Noord-Korea blijft provoceren met rakettesten.

Trump
Abe sprak na de lancering per telefoon met de Amerikaanse president Donald Trump. De twee leiders zijn het met elkaar eens dat de druk op Noord-Korea moet worden opgevoerd, aldus Abe.

Zaterdag
Noord-Korea lanceerde afgelopen zaterdagochtend (lokale tijd) ook al drie korteafstandsraketten vanuit de oostelijke provincie Kangwon. De projectielen belandden in het water voor de oostkust van het land, zo deelde het Zuid-Koreaanse leger mee. Op 28 juli vuurde het land ook al een raket af. Toen ging het mogelijk om proef met een langeafstandsraket die zo'n 10.000 kilometer kon afleggen. Daarmee komt het Amerikaanse vasteland binnen bereik.

Beurs
De Nikkei-index in Tokio heeft als gevolg van de raketaanval door Noord-Korea een daling ingezet. De beurs opende met een verlies van 0,7 procent en daalde naar 19.304,76 punten, het laagste sinds mei.

Geëscaleerd
Sinds het begin van het presidentschap van Donald Trump zijn de spanningen tussen Noord-Korea en de VS geëscaleerd, met sterke taal van beide kanten over mogelijke militaire optredens.