Opnieuw herdenkingssteen verdwenen in Heerlen

Print
Opnieuw herdenkingssteen verdwenen in Heerlen

Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Waar is de Stolperstein van Lodewijk Foijer? De steen lag jaren bij de Kruisstraat 83 in Heerlen. Maar na werkzaamheden aan de gas- en waterleiding is hij ineens weg.

"Hier lag de Stolperstein van Lodewijk Foijer sinds 25 augustus 2012”, zegt Rob Franssen. Hij woont aan de Kruisstraat 83 in Heerlen. Op die plek woonde tot 9 april 1943 de jood Lodewijk Foijer, alvorens hij werd gedeporteerd en vervolgens vermoord in concentratiekamp Sobibor. 

Werkzaamheden
De steen, die ter nagedachtenis aan Foijer is gelegd, was de eerste Stolperstein in Heerlen. Maar na werkzaamheden aan de gasen waterleiding in mei van dit jaar is hij weg. Bij Franssen ging een belletje rinkelen toen hij de steen niet meer zag. Het is namelijk niet de eerste keer dat er eentje verdwijnt. "In mei 2016 zijn vijf stenen op het Tempsplein na werkzaamheden niet meer teruggelegd”, zegt hij. De omwonenden vonden het een zeer kwalijke zaak. Na een bericht aan de gemeente Heerlen werd Franssen door wethouder Jordy Clemens bedankt voor zijn opmerkzaamheid. Volgens Clemens ging het hoogstwaarschijnlijk om een misverstand. De stenen kwamen uiteindelijk boven water en werden in augustus 2016 teruggeplaatst. 

Geen misverstand
Maar nu lijkt het weer raak. Buurtbewoners en mensen die een wandeling langs de Stolpersteine maken, merken op dat de steen van Foijer niet is teruggelegd. De zoektocht naar de steen leidt naar het Heerlense gemeentehuis. Hij is volgens de gemeente deze keer niet kwijt en er is ook geen sprake van een misverstand. "De steen ligt gewoon hier op het gemeentehuis”, laat een woordvoerder weten. "Op het stukje Kruisstraat, waar hij lag, zijn in korte tijd twee rondes met werkzaamheden waarbij de bestrating opengemaakt wordt. Daarom hebben wij met de stichting Lodewijk Foijer afgesproken dat de steen tijdelijk wordt bewaard bij de gemeente en dat hij in de tweede ronde in oktober wordt teruggeplaatst.” De stichting bevestigt de reactie. 

Alertheid
"De gemeente neemt de stenen in bewaring als aan een straat wordt gewerkt en legt ze pas terug als alles klaar is”, zegt secretaris Gerard Prick. Toch hoopt hij dat voorbijgangers zich melden als ze ergens een Stolperstein missen. "We lopen niet elke dag langs alle plaatsen waar ze liggen. Laatst meldde een opmerkzame wandelaar zich bij ons: hij zag de Stolperstein in de Kruisstraat ook niet meer liggen. Het is goed dat mensen erop blijven letten.” 
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf 1,04 per week.

Bekijk de aanbieding →