Tientallen nabestaanden gecrashte bommenwerper naar Beek

Print
Tientallen nabestaanden gecrashte bommenwerper naar Beek

Een B17-bommenwerper op archiefbeeld. Afbeelding: iStock

Drieëndertig familieleden van Amerikaanse vliegeniers die in 1943 boven Beek neerstortten, wonen hier op 14 oktober de onthulling van een monument bij.

Vier bemanningsleden van de Amerikaanse bommenwerper, die op 14 oktober 1943 crashte in een weiland naast de Oude Pastorie in Beek, sneuvelden. Zes wisten op tijd met een parachute uit het vliegtuig te springen.

Dochters en zonen
33 van de inmiddels in totaal 45 nabestaanden die secretaris Roy Göttgens van de Stichting Herdenking Oorlogsslachtoffers Beek heeft weten op te sporen, wonen de onthulling van een monument op de plek van de crash bij. Onder de bezoekers is een 92-jarige echtgenote van een vliegenier. "En verder zijn het dochters en zonen, een broer en neven die bij de onthulling van het monument ter nagedachtenis aan de crash willen zijn", zegt Göttgens.  

Specifieke verhaal
De familieleden hebben elkaar pas gevonden nadat Göttgens enkelen van hen in de VS wist te bereiken. Volgens hem wisten de nabestaanden in grote lijnen wel dat hun familieleden op weg naar een bombardement op een kogellagerfabriek in Schweinfurt zijn neergestort. "En ze hebben ooit gehoord dat het in de buurt van Maastricht moet zijn geweest. Maar het specifieke verhaal over dit weiland in Beek en het feit dat er nu gewerkt wordt aan een monument hebben de meesten nu voor het eerst gehoord." 

Gedonder in de Hemel
In de boomgaard naast de Oude Pastorie wordt op 14 oktober om 13.30 uur - precies 74 jaar na de crash van de bommenwerper - het monument ‘Gedonder in de Hemel’ onthuld, een krater in de vorm van het vliegtuig zoals dat daar destijds neerstortte. De jeugd van Beek is nauw bij het project betrokken. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf 1,04 per week.

Bekijk de aanbieding →