Raadslid (55) opgepakt om lek burgemeestersbenoeming Den Bosch

Print

Ook Rianne Donders solliciteerde naar de post in Den Bosch. Afbeelding: Maartje van Berkel

De politie heeft dinsdagochtend een lid van de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad van Den Bosch opgepakt.

De 55-jarige man wordt verdacht van betrokkenheid bij het lekken van vertrouwelijke informatie over de voordracht van de nieuwe burgemeester in de Brabantse hoofdstad.

De man die is aangehouden door het OM is fractievoorzitter Sjef van Creij van de partij Gewoon-geDREVEN. Wie het signalement van het Openbaar Ministerie en de lijst met leden van de vertrouwenscommissie naast elkaar legt, kan slechts tot die conclusie komen.

Voordracht
In die commissie die zich heeft gebogen over de voordracht voor de nieuwe burgemeester van Den Bosch zitten behalve de elf fractievoorzitters uit de Bossche gemeenteraad ook de gemeentelijke griffier en de gemeentesecretaris. Van Creij is de enige die aan de beschrijving van het OM voldoet.

Vul hier een omschrijving van de foto in.

Raadslid Sjef van Creij. foto Sandra Peerenboom 

De rijksrecherche heeft het raadslid dinsdagochtend aangehouden vanwege zijn mogelijke betrokkenheid bij het lekken van informatie uit de vertrouwenscommissie. Commissaris van de Koning Wim van de Donk deed na onthullingen in het Brabants Dagblad aangifte. 

Rianne Donders
Rond de burgemeestersbenoeming in Den Bosch ontstond de nodige commotie nadat in een uitgebreide reconstructie in het Brabants Dagblad de namen van alle sollicitanten werden onthuld. Zo bleek bijvoorbeeld dat Rianne Donders had geschreven op de functie, terwijl ze pas tweeëneenhalf jaar burgemeester is in Roermond. Ook stond in de krant te lezen dat Jack Mikkers, die uiteindelijk werd aangewezen als nieuwe burgervader van Den Bosch, in eerste instantie helemaal niet de eerste keuze was.

De onthullingen zijn pijnlijk aangezien rond een burgemeestersbenoeming strikte geheimhouding geldt.

Slagveld
Ton Rombouts, die in oktober afscheid neemt als burgemeester van Den Bosch, betitelde de gang van zaken eerder al als een 'slagveld'. Ook bood hij alle betrokkenen zijn excuses aan