RIVM waarschuwt voor smog

Print
RIVM waarschuwt voor smog

Foto ter illustratie Afbeelding: ANP

Mensen in het zuiden en oosten van het land die gevoelig zijn voor smog kunnen dinsdagmiddag en aan het begin van de avond beter binnenblijven.

Ook wordt zware lichamelijke inspanning afgeraden. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Duitse grens
Het gezondheidsinstituut waarschuwt dat vooral in de provincies langs de Duitse grens en in Noord-Brabant een kleine kans bestaat op smog door ozon. Daardoor kan de luchtkwaliteit dinsdagmiddag lokaal slecht zijn.

Klachten
Bij smog door ozon kunnen mensen last krijgen van een geïrriteerde keel, neus en ogen. Ook kan smog klachten veroorzaken bij mensen met luchtwegaandoeningen, ouderen, kinderen en personen die zich flink inspannen in de buitenlucht. Zij kunnen last krijgen van onder meer geïrriteerde ogen, neus en keel. Bij klachten raadt het RIVM aan een huisarts te bezoeken.

Waarschuwing
Smog door ozon ontstaat door ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Vervuilende stoffen worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon. Het RIVM is verplicht te informeren wanneer de luchtkwaliteit slecht dreigt te worden. Wanneer de alarmdrempel wordt behaald, zet de dienst de waarschuwing om in een alarm. Daarvan is dinsdag geen sprake. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf 1,04 per week.

Bekijk de aanbieding →