Verkeersplan Schinveld: eerder 'boegeroep', nu rustige hoorzitting

Print
Verkeersplan Schinveld: eerder 'boegeroep', nu rustige hoorzitting

Een delegatie van bewoners in hartje Schinveld die bezwaar maakt tegen het verkeersplan van het dorp. Afbeelding: Peter Schols

De wegafsluitingen in Schinveld, die horen bij het verkeersplan van het dorp, ontlokten eerder boegeroep en acties. De hoorzitting voor de bezwarencommissie over het plan is echter rustig verlopen. Alle betrokkenen, rond de vijftig uitgenodigde bezwaarmakers, wisten zich te gedragen.

De zitting werd uiteindelijk dinsdagmiddag na anderhalve dag afgerond, een halve dag korter dan gepland. Dat kwam volgens de bezwaarmakers omdat de commissie al de kritische vragen stelde die zij naar voren wilden brengen. Volgens de bewoners zijn de maatregelen overhaast en onzorgvuldig ingevoerd en leidt de afsluiting van de Beekstraat en de invoering van eenrichtingsverkeer in omliggende straten tot veel ergernis en overlast.

Wennen
De gemeente bestrijdt dat. Volgens tellingen is het verkeer in enkele straten toegenomen, maar blijft de hoeveelheid voertuigen ruim binnen de normen. Ook de snelheid van het verkeer is niet of nauwelijks toegenomen. De overlast van lawaai, uitlaatgassen en schade aan woningen is volgens de gemeente niet aangetoond. Verder zouden bestuurders moeten wennen aan de maatregelen.

Gevolgen
Volgens de actiegroep tegen het verkeersplan zijn er genoeg gronden om het verkeersbesluit in te trekken. Mocht de bezwaarcommissie dat adviseren en de gemeente het verkeersbesluit toch handhaven, dan stapt de actiegroep naar de rechter. Wat de gevolgen zijn als het verkeersbesluit wordt ingetrokken? Mogelijk blijft dan het door de gemeenteraad aangenomen Verkeers Circulatie Plan (VCP) - waarop het verkeersbesluit is gebaseerd - wel in stand. Het college zou daarna alleen een nieuw besluit moeten nemen.

Bewarencommissie
De gemeente Onderbanken voerde in mei het verkeersplan in, waarna 2227 mensen bezwaar maakten. Daarvan zijn er rond de vijftig uitgenodigd voor de zitting van de bezwarencommissie. De overigen zouden geen belanghebbende zijn. Volgens de gemeente woont een deel van de bezwaarmakers niet in de buurt. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf 1,04 per week.

Bekijk de aanbieding →