Qmusic Limburg gaat noodgedwongen nieuwe koers varen

Print
Qmusic Limburg gaat noodgedwongen nieuwe koers varen

Afbeelding: ANP

Qmusic Limburg past de programmering aan. Noodgedwongen, want met ingang van vrijdag mag de zender niet meer meeliften op landelijke uitzendingen.

Regionale commerciële omroepen mogen niet langer programma’s van een landelijke omroep uitzenden. Dat is een gevolg van het in december door het ministerie van Economische Zaken genomen besluit de zogenoemde Regeling Aanwijzing en Gebruik Frequentieruimte 2003 te veranderen. Tot deze week is geprobeerd de wijziging van de regels bij de rechter aan te vechten, stelt directeur Michael Bartelet van Qmusic Limburg. Waarom het ministerie de regeling veranderde, kon een woordvoerder gisteren niet achterhalen. 

Qmusic Limburg zendt uit sinds juni 2014, via een aantal FM-frequenties. Tussen 9 en 13 uur werden tot nu op Limburg gerichte programma’s uitgezonden, de rest van de dag was de landelijke programmering te horen. "De aanpassing kwam destijds redelijk uit de lucht vallen, we vinden het een raar fenomeen", stelt Bartelet.

Pootje gelicht
"Alhoewel we in Nederland een unieke positie bekleedden, hebben we nooit iets gedaan wat niet mag. Juist omdat we er geen zin in hadden om maar heel tijdelijk via een maas in de wet te kunnen opereren en later alsnog alles overhoop te moeten gooien, hebben we vooraf dubbel gecheckt of wat we wilden ook mocht. Zowel het Commissariaat voor de Media als Agentschap Telecom als twee ministeries gaven groen licht voor Qmusic Limburg. We voelen ons eerlijk gezegd nu pootje gelicht."

Hij noemt de noodgedwongen aanpassing bitter, maar niet slecht. "Zeker omdat het fantastisch gaat met Qmusic, met onze luistercijfers zijn we heel tevreden. Ik ben blij met de nieuwe programmering - we gaan ons nog meer toespitsen op de regio en brengen bijvoorbeeld meer nieuws uit Limburg. Dat gebeurt in samenwerking met De Limburger. Uit onderzoek blijkt dat onze luisteraars - weliswaar niet in de ochtend, maar wel de rest van de dag - vooral trek hebben in non-stop hits, dus daar zetten we vol op in. Ook zenden we Het Foute Uur uit en voeren binnenkort het spel Wie Weet Waar in Limburg? in. Aan de hand van geluiden en hints kunnen luisteraars een plaats raden."

Lobby
Bartelet gelooft dat er meer achter de wijziging van het ministerie zit. "Ik kan het niet bewijzen, maar vermoed een lobby van een concurrerende zender."

Qmusic zegt gemiddeld 180.000 luisteraars te hebben. Het is in Limburg de derde zender na respectievelijk 3FM en Radio 2. Het staat net boven L1, Sky Radio en 100& NL. Een jaar geleden was het nog de vijfde zender. 
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →